Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

29 Mai 2020
Vizualizari: 786
Comentează add

O serie de medicamente lipsesc de mai mult timp de pe piaţa din România

adriana-turea

 Foto: Arhivă.

O serie de medicamente necesare bolnavilor de afecţiuni tiroidiene, autoimune şi de diabet nu există de ceva vreme pe piaţa românească. Autorităţile afirmă că lucrurile sunt pe cale să se îndrepte. De exemplu, consilierul de stat Diana Păun propune producătorilor interni să încerce să iniţieze o linie de fabricare a medicamentului Euthyrox în România. Reporterul RRA Adriana Turea a discutat cu doctorul Diana Păun.
 
Reporter: În ţară s-au adus, așa cum rezultă din cifre, cantități destul de importante de Euthyrox, aşa că în continuare la această întrebare, de ce Euthyrox-ul lipsește de pe piață, eu personal nu am putut să răspund și insist: este o problemă de o importanță vitală pentru o categorie importantă de pacienți care se confruntă cu ea.
 
Reporter: De asemenea, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, a precizat că o parte a problemei care a dus la lipsa medicamentelor s-a rezolvat.
 
Florin Buicu: Iniţiativa de modificare a stabilirii taxei clawback cred că a fost promulgată astfel încât produsele ambalate produse în Romania vor avea o taxă clawback de 15%, genericele de 20% şi inovativele de 25%. Această taxă, solicitată pe de o parte de asociaţiile pacienţilor, respectiv de piaţa farma, conferă de acum predictibilitate din punctul de vedere al taxării.
 
Reporter: Totodată, producătorii unor medicamente care lipseau de pe piață au precizat că schimbarea taxei clawback le-a dat posibilitatea să rămână în continuare pe piața din România, iar președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Adrian Grecu, cere ca revizuirea prețului la medicamente să se facă începând cu data de 1 iulie, revizuire de care ar beneficia 75% din pacienți.
 
(PH)

Etichete medicamentelipsaconsilierul de stat Diana Păunpreședintele Comisiei de sănătate din Camera DeputațilorFlorin Buicu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live