Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 13 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

7 August 2018
Vizualizari: 3134
Comentează add

Invitat: dl. prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române

„ O scrisoare deschisă profesorilor de istorie”  „ O scrisoare deschisă profesorilor de istorie” - Conține audio

george-popescu

 Dl. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Credit: cetateanul.net

Fără studiul istoriei în şcoală – cursul gimnazial şi liceal – lumea ar deveni mai barbară. Este una din afirmaţiile făcute de preşedintele Academiei Române la prelegerea din amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultăţii de istorie din Bucureşti.

 

O prelegere susţinută în faţa unui grup reprezentativ al profesorilor de istorie din licee, veniţi din toată ţara.

 

Materia sau disciplina de studiu a istoriei se găseşte în criză potrivit domnului prof. Pop. La aceasta au „contribuit” desele revizuiri şi schimbări de metodă şi curriculă în cei aproape 30 de ani.

 

Popularizarea istoriei, inclusiv a celei naţionale de către neprofesionişti, unii politicieni, subjugarea su confiscarea datelor istorice ori a proceselor în interes politic imediat fiind frecvente au înrăutăţit calitatea receptării în rândul elevilor, dar şi în cel al publicului larg.

 

Dezideologizarea învăţământului pentru cultura istorică i-a fost urmată o altă ideologizare de tip nou care în final denaturează în proporţii accentuate sensul şi intenţia disciplinei pentru elevi şi studenţi.

 

Nivelul de pregătire şi cunoaştere a istoriei şi a istoriei naţionale în primul rând se găseşte într-un declin puţin imaginat chiar şi de scepticii înveteraţi.

 

În multe şcoli din ţară, istoria naţională ca obiect de studiu aproape că a dispărut sau este prezentată ca un compendiu unei istorii europene din care cursantul înţelege prea puţin sau nu înţelege nimic.

 

Memorizarea a fost lăsată pe seama maşinilor sau noilor tehnologii, când de fapt memoria este un proces organic al omului ce necesită exerciţiu pentru elaborarea judecăţii.

 

Dezinteresul elevilor pentru istorie şi cultură generală este evident şi nu face decât să grăbească relativizarea, plafonarea şi apariţia promoţiilor analfabete funcţional.

 

În partea a doua a ediţiei am cuprins şi câteva răspunsuri nuanţate ale preşedintelui Academiei Române la  întrebări venite din rândul participanţilor.

 

 

 

AUDIO: „Istorica”, ediţia din 6 august 2018

 

 

 

Regia de montaj : Cătălina Popescu

 

Regia de emisie : Valentin Ciobanu şi Ileana Băjenaru

 

Emisiunea „ Istorica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www.romania-actualitati.ro 


Etichete obiect de studiucultură generalăistorieprofesorelevstudențipărințiabilitatecompetențeînvățarememoriepricepereRomânianaționalnaționalism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live