Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

19 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1455
Comentează add

Un fost oficial al guvernului britanic a admis că Marea Britanie s-a folosit de o piatră falsă pentru camuflarea echipamentului electronic de spionaj în Moscova.

O piatră britanică "spiona Rusia"

ioana-dogaru

Foto: Reuters.

În ianuarie 2006 Rusia a acuzat Marea Britanie de spionaj, dar de abia acum un fost oficial al guvernului britanic a admis că Marea Britanie s-a folosit de o piatră falsă pentru a ascunde echipament electronic de spionaj, informează BBC.

Jonathan Powell, pe atunci şeful cabinetului lui Tony Blair a declarat pentru BBC ca a fost o situaţie jenantă deoarece, ruşii "în mod clar ştiau despre această piatră de ceva timp".

Povestea a fost difuzată prima oară la televiziunea rusă, care a rulat un raport care arată modul în care britanicii au umplut o rocă cu echipamente electronice şi cum a fost folosită această piatră de către diplomaţii britanici ca să primească şi să transmită informaţii.

Emisiunea care a prezentat această poveste a arătat filmări surpinse cu ajutorul rocii care arătau oameni încetinind când treceau pe lângă rocă şi chiar un om care a luat piatra s-a uitat fix în camerăşi a pus-o la loc.

Serviciul de securitate rus, FSB a legat descoperirea acestei pietre de acuzaţiile potrivit cărora Marea Britanie acoperea plăţile efectuate grupărilor pro-democraţie şi ONG -urilor pentru respectarea drepturilor omului.

La scurt timp după aceea, preşedintele rus de atunci, Vladimir Putin a introdus o lege care restricţionează obţinerea de către organizaţiile non-guvernamentale a finanţării din partea guvernelor străine.

"Am văzut încercări ale serviciilor secrete de a face uz de ONG-uri. ONG-uri au fost finanţate de servicii secrete.. Nimeni nu poate nega faptul că aceşti bani miros urât", a spus Vladimir Putin.

"Toate activităţile noastre cu ONG-urile au fost complet la suprafaţă", a declarat ambasadorul Marii Britanii la Moscova în acel moment, Tony Brenton.

O grupare care luptă pentru drepturile omului, acuzată că beneficiază de plăţi secrete a dat FSB-ul în judecată pentru calomnie, dar a pierdut.


Etichete MoscovaRusiaspionajguvernMarea Britanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live