Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stoichițoiu

17 Ianuarie 2019
Vizualizari: 845
Comentează add

Administraţia companiei s-a angajat să nu iniţieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancţiuni faţă de salariaţii participanţi la grevă.

O parte dintre minerii grevişti au decis să reînceapă lucrul

razvan-stoichitoiu

 Mineri la ieşire din mina Uricani. Foto: Arhiva/ radioresita.ro

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia vor primi un spor salarial de 1.000 de lei brut dacă vor înceta imediat greva şi îşi vor relua activitatea în carierele de lignit. Este oferta avansată de Ministerul Energiei în discuţiile care au avut loc la Târgu Jiu între ministrul de resort, administraţia complexului şi reprezentanţii angajaţilor.

În urma negocierilor de la Târgu Jiu, minerilor li s-a propus un adaos salarial de 1.000 de lei brut ca spor de producţie, faţă de 1.600 de lei incluşi în salariul tarifar, aşa cum au cerut protestatarii. De asemenea, vor fi acordate vouchere de vacanţă pentru toţi minerii începând cu data de 1 Mai, iar de sărbătorile pascale angajaţii complexului vor avea un câştig net de cel puţin 330 de lei.

Administraţia companiei s-a angajat să nu iniţieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancţiuni faţă de salariaţii participanţi la grevă. Pentru a beneficia însă de aceste drepturi, minerii trebuie să înceapă lucrul şi să recupereze zilele pierdute. Garantul acordării acestor drepturi a fost ministrul energiei, Anton Anton.

"Cred că soluţiile găsite astăzi sunt soluţii avantajoase pentru oameni şi sunt soluţii care nu desfiinţează compania. Pentru că dacă nu reuşim astăzi să reluăm activitatea, mi-e tare greu să spun ce se va întâmpla cu compania de aici încolo. Taxa de 2% pe cifra de afaceri noi ne vom străduim să o eliminăm pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Deci, astea deja sunt împovărate de certificate, nu mai poţi să le împovărezi şi cu altceva", a anunţat ministrul Anton Anton.

La întâlnire a fost prezent şi secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vişan, care a dat asigurări că sistemul energetic naţional nu a avut de suferit, dar pot apărea probleme dacă livrările de cărbune nu vor fi reluate.

"Oprirea blocului de la Rovinari a fost înlocuită, tot în cadrul Complexului Energetic Oltenia cu alt bloc de la Işalniţa. Oprirea celui de-al doilea grup de la Rovinari, dictată de stocurile de cărbune, este compensată de pornirea unui bloc la Turceni. Dacă nu se începe lucrul, această companie are o mare problemă", a declarat secretarul de stat Doru Vişan. 

Liderii sindicali au mers în cariere şi le-au prezentat angajaţilor drepturile obţinute. Rămâne acum de văzut dacă minerii vor fi de acord cu aceste propuneri şi vor relua activitatea în cariere.

Muncitorii grevişti din trei puncte de lucru ale Complexului Energetic Oltenia i-au precizat corespondentului RRA Răzvan Stoichiţoiu că vor relua lucrul, în urma rezultatelor negocierilor purtate astăzi cu administraţia Complexului şi cu ministrul energiei, Anton Anton.


Etichete Complexul Energetic OltenialignitDoru Vişanminerisalariitermocentrale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live