Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

1 Octombrie 2014
Vizualizari: 3104
Comentează add

Din cancelarii - în arhive, de la grămătici- la cercetători. Un radio-documentar despre perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu.

O parte a arhivei Brâncoveanu, aşternută într-o carte O parte a arhivei Brâncoveanu, aşternută într-o carte - Conține audio

mihaela-helmis

Imagine din volumul “Constantin Brâncoveanu 300 - Documente de Arhivă”.

Din cancelarii - în arhive, de la grămătici- la cercetători, e radio-documentarul ce are, din nou în centrul atenţiei, dintr-o altă perspectivă, perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu.

În vechea şi valoroasa arhivă otomană a vizirilor ce numară peste un milion trei sute de documente şi în ceea ce putem numi Arhiva Brancoveanu, în cadrul Arhivei istorice naţionale româneşti.

Osmanologul prof. dr. Mihai Maxim are din nou bucuria unor importante descoperiri în documentele vremii scrise în turcă, arabă şi persană.

Cercetator dr. Claudiu Turcitu, de la Arhivele Naţionale ale României, descifrează înscrisuri chirilice în limba română din cancelaria lui Constantin Brâncoveanu.

Pentru a nu ne gândi doar la cumplitul martiriu al domnitorului şi al fiilor săi de acum 300 de ani, cât, mai ales, la o epoca, la un om, la ceea ce urma să devină stilul brâncovenesc.

Audio: "Din cancelarii - în arhive, de la grămătici- la cercetători".

Asociația DAR, a realizat, cu sprijinul AFCN, volumul “Constantin Brâncoveanu 300 - Documente de Arhivă” care cuprinde imaginile a peste 150 documente scrise şi sigilografice, din ceea ce putem numi generic „arhiva Brâncoveanu”, cuprinzând peste 1000 de documente, păstrate în depozitele Arhivelor Naţionale Centrale din Bucureşti.

Imagini din volumul “Constantin Brâncoveanu 300 - Documente de Arhivă”. Faceţi click pe imagini pentru mărire.

O parte dintre aceste "piese" spectaculoase estetic şi valoroase ca document au fost transpuse pe un suport care să permită expunerea lor şi alaturi de două valoroase faximile ale unor pergamente "de întărire" din cancelaria lui C. Brancoveanu - sunt itinerate la sediile ICR din Austria, Turcia şi România ca şi la alte instituţii muzeale şi de cultură. 


Etichete exclusiv radioBrâncoveanuarhiveistoriedocumentarClaudiu Turcitu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live