Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O nouă versiune a Sistemului de Informaţii Schengen

Noua versiune a SIS permite introducerea în baza de date a poliţiştilor de frontieră din statele Schengen a datelor biometrice şi lansarea de noi tipuri de alerte de urmărire.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 10 Aprilie 2013, 11:26

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström a anunţat că de marţi a intrat în funcţiune a doua generaţie a Sistemului de Informaţii Schengen.

Acesta permite o reacţie mai rapidă a autorităţilor de control al frontierei din statele membre în depistarea posibililor infractori.

Noua versiune a SIS permite introducerea în baza de date folosită de poliţiştii de frontieră din statele Schengen a datelor biometrice (amprente digitale şi fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte de urmărire, precum şi incorporarea mandatelor europene de arestare.

SIS II facilitează schimbul de informaţii între autorităţile naţionale de control al frontierei, autorităţile vamale şi cele poliţieneşti cu privire la persoanele care este posibil să fi fost implicate în infracţiuni grave.

Audio: Schengen 2.0.

Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane dispărute, în special copii, precum şi informaţii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc şi documente de identitate care este posibil să fi fost furate, însuşite ilegal sau pierdute.

SIS II este un sistem IT securizat avansat tehnologic, constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen şi o infrastructură de comunicaţii între sistemul central şi sistemele naţionale.

Sistemul va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi ataşate direct la alertele privind persoanele căutate în vederea arestării, predării sau extrădării, ceea ce va facilita şi va accelera luarea de măsuri în consecinţă de către autorităţile competente.

Accesul la SIS II este permis doar autorităţilor naţionale de control al frontierei, autorităţilor poliţieneşti, vamale, judiciare, precum şi organismelor responsabile de eliberarea vizelor şi de înmatricularea autovehiculelor.

Orice persoană are drept de acces la datele care o privesc şi care sunt introduse în SIS II şi poate, de asemenea, solicita autorităţii naţionale competente să corecteze sau să şteargă datele sale cu caracter personal.

De asemenea, orice persoană are dreptul de a introduce acţiuni în justiţie pentru a obţine accesul la date, precum şi corectarea sau ştergerea acestora sau pentru a obţine informaţii ori compensaţii ca urmare a unei alerte care o priveşte.

Transferul datelor din SIS I+ în SIS II va lua sfârşit după o perioadă de monitorizare de o lună, în timpul căreia cele două versiuni vor continua să coexiste sincronizate.