Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O nouă facilitate acordată producătorilor de lapte

Producătorii de lactate care au depășit cota fixată pentru 2014- 2015 vor putea plăti datoriile pe o perioadă de maximum de trei ani în rate şi cu dobândă zero.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 28 Martie 2015, 15:57

O nouă facilitate acordată producătorilor de lapte a fost publicată vinerii în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Producătorii de lactate care au depășit cota fixată pentru 2014- 2015 vor avea posibilitatea de a-şi plăti datoriile pe o perioadă de maximum de trei ani în rate şi cu dobândă zero.

Această facilitate acordată producătorilor vine într-un moment în care aceştia îşi fac planuri de investiţii pentru a profita de situaţia creată după 1 aprilie, când Uniunea Europeană va renunţa la cotele impuse producţiei de lapte.

Măsura a fost luată prin modificarea normelor privind excedentul producţiei de lapte și va intra în vigoare luni, 30 martie 2015.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Statele membre care sunt vizate de suprataxare și aleg să ofere producătorilor această facilitate sunt obligate să indice numărul de beneficiari în cadrul schemei și suma anuală rămasă de recuperat până la sfârșitul anului 2017.

Prima plată anual se efectuează la 30 septembrie 2015 - se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Această măsură face parte dintr-un set pregătit de Comisie pentru perioada care va urma după renunţarea la regimul cotelor de lapte din Uniunea Europeană. Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a ţinut din nou să precizeze că perioada următoare va fi atât o provocare, cât și o oportunitate pentru Uniune.

“Este o provocare pentru că generații întregi de agricultori din sectorul produselor lactate vor trebui să facă față unor situații complet noi și, cu siguranță, unui climat de instabilitate. Însă, în termeni de creștere și de creare de locuri de muncă, această schimbare reprezintă cu certitudine o oportunitate.

"Prin punerea unui accent mai puternic pe produsele cu valoare adăugată și pe ingredientele pentru alimente funcționale, sectorul produselor lactate poate deveni un factor economic determinant pentru Uniunea Europeană”- a spus Phil Hogan.

El a a dăugat că pentru zonele mai vulnerabile, în care eliminarea regimului cotelor poate fi privită ca o amenințare, sunt prevăzute o serie de măsuri de dezvoltare rurală, conforme cu principiul subsidiarității.
Introdus pentru prima dată în 1984, într-o vreme când producția din Uniunea Europeană depășea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri structural. Totuși, în pofida cotelor, exporturile de produse lactate din Uniune au crescut în ultimii 5 ani cu 45 % ca volum și cu 95 % ca valoare.