Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O mai mare transparenţă a sistemelor de taxare la nivelul statelor UE

Propunerea CE aprobată acum de miniştrii de finanţe caută să introducă o mai mare transparenţă a sistemelor de taxare la nivelul statelor membre pentru a evita un nou Luxleaks.

Articol de Laurenţiu Văduva, 09 Octombrie 2015, 09:25

Miniştrii europeni de finanţe au aprobat o directivă a Comisiei Europene care aduce mai multă transparenţă asupra sistemelor de taxare ale statelor membre.

Prin aceasta se urmăreşte, în primul rând, combaterea evaziunii fiscale.

Combaterea evaziunii fiscale este o prioritate a actualei Comisii Juncker.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Directiva aprobată de miniştrii europeni de finanţe este parte a unui set de măsuri împotriva sustragerii marilor companii multinaţionale de la plata taxelor.

Care este ideea ?

La ora actuală, statele membre ale Uniunii Europene au sisteme de taxare diferite.

Prin facilităţile fiscale pe care le oferă, dar şi prin alte aranjamente specifice, unele state pot fi mai atractive decât celelalte pentru marile companii transnaţionale.

A apărut chiar o concurenţă între statele membre din acest punct de vedere, iar corporaţiile o exploatează cu succes. Ne amintim de scandalul Luxleaks, declanşat în noiembrie 2014 în Luxemburg, după ce s-a aflat că sute de companii aveau acorduri secrete de taxare cu guvernele.

Propunerea Comisiei aprobată acum de miniştrii de finanţe caută să introducă o mai mare transparenţă a sistemelor de taxare la nivelul statelor membre pentru a evita un nou Luxleaks.

Ce prevede noua directivă ?

În primul rând, cere statelor membre să înceapă schimbul automat de informaţii privind regulamentele şi legile de taxare cross-brrder. Ce înseamnă cross-border ? În traducere liberă, "peste graniţă".

Cu alte cuvinte, statele membre trebuie să facă cunoscut modul în care taxează companiile şi muncitorii proprii care se află pe teritoriul său, dar şi modul în care tratează problema cu companiile transnaţionale care au sucursale pe teritoriul său sau cu oamenii veniţi in alte ţări membre să muncească aici.

În acest fel, Comisia va crea un Directorat Central care va administra informaţiile venite din partea statelor membre. Aceste informaţii publice vor putea fi consultate oricând de orice stat, dar şi de Comisie.

Mai mult, fiecare stat membru va putea cere informaţii suplimentare altui stat ori de câte ori va avea nevoie.

În urma acordului politic al statelor membre, această nouă directivă a Comisiei va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Statele membre vor comunica la fiecare trei luni aranjamentele şi eventualele facilităţi fiscale pe care le oferă. Noile reguli obligă fiecare stat membru să transmită toate aceste regulamente şi aranjamente existente de la 1 ianuarie 2012 (dacă acestea mai sunt încă valide) şi toate regulamentele care au expirat de la 1 ianuarie 2014.