Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O mai bună protecție pentru victimele violenței oriunde în UE

Victimele violenţei vor fi protejate mai bine din acest sfârşit de săptămână, când intră în vigoare noile norme comunitare în domeniu.

O mai bună protecție pentru victimele violenței oriunde în UE
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 10 Ianuarie 2015, 11:56

De duminică, ordinele de restricție, de protecție și de interdicție emise într-un stat membru al Uniunii Europene vor fi recunoscute în ţările din spaţiul comunitar prin simplă certificare.

Noul mecanism simplifică astfel radical procedurile şi ajută vicitmele actelor de violenţă, în special cele afectate de violenţă domestică sau pe cele hărţuite.

O astfel de vicitmă, care călătorește în afara țării sale de origine, va putea să transfere ordinul care o protejează. Până acum, victimele erau nevoite să treacă prin proceduri complexe și să inițieze o procedură de certificare separată în fiecare țară.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

„Femeile sau bărbații care sunt victime ale violenței vor putea beneficia de protecția pe care o merită și își vor putea continua viața. Vor putea alege să trăiască într-un alt stat membru sau să călătorească în vacanță fără a se teme pentru siguranța lor”, a transmis, printr-un comunicat, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Prin noile norme, instituţiile comunitare reacţionează în faţa unui fenomen care, arată statisticile oficale, se agravează. În Uniune, o femeie din cinci se confruntă cu violență într-un anumit moment al vieții sale.

În total sunt 75 de milioane de personae victitme ale criminalităţii în fiecare an, iar Comisia Europeană anunţă că va face eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia şi pe acest palier.

Tot vineri, executivul comunitar a publicat un raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii.

Potrivit documentului, vicitmele nu beneficiază încă de suficient ajutor şi consiliere, sprijinul nu este ţintit nevoilor pe care le au, iar accesul la asistenţa juridică este în continuare greoi în anumite state membre.

Totodată, victimele nu-şi cunosc de multe ori drepturile pe care le au şi nu au nici suficiente informaţii despre instituţiile care le-ar putea veni în ajutor. În concluzie, Comisia Europeană recomandă autorităţilor naţionale să facă eforturi mai mari şi să creeze servicii în funcţie de nevoile precise ale vicitmelor actelor de violenţă.

Better protection for victims of violence anywhere in the EU http://t.co/PXahFz9MNU

— Věra Jourová (@VeraJourova) January 9, 2015