Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

7 Iulie 2020
Vizualizari: 333
Comentează add

O jurnalistă rusă a fost declarată vinovată de "justificarea terorismului"

alexandru-beleavski

 Palatul Kremlin, sediul președinţiei Federaţiei Ruse        Foto: Arhivă.

Un tribunal din Rusia a găsit-o pe o jurnalistă vinovată de justificarea terorismului. A amendat-o cu echivalentul a aproape 7.000 de dolari. Svetlana Prokopieva, corespondentă a BBC, Radio Libertatea, Radio Europa Liberă, a respins acuzaţiile. 
 
Jurnalista Svetlana Prokopieva, din oraşul Pskov, din vestul Rusiei, a fost acuzată pentru un comentariu din noiembrie 2018 în legătură cu un atentat comis cu câteva zile mai înainte la sediul FSB, Serviciul Federal de Securitate, din oraşul Arhanglesk.
 
Conform informaţiilor oficiale, un tânăr de 17 ani, Mihail Jlobiţki, care se declara anarhist, a intrat în holul clădirii cu un rucsac în care avea o bombă artizanală, bombă ce a explodat în momentul în care el a deschis rucsacul. Tânărul a murit pe, loc iar trei angajaţi FSB au fost răniţi. Într-un text postat pe un chat anarhist cu câteva minute înainte de explozie, el şi-a anuntat intenţia de a comite acest atentat, pentru care şi-a asumat răspunderea, în semn de protest faţă de acţiunile FSB care - a spus acesta - torturează oameni şi fabrică dosare.
 
Comentând acest caz, jurnalista a presupus că gestul teroristului sinucigaş ar fi putut fi provocat de politica represivă dusă de organele legii din Rusia. Între altele, jurnalista a afirmat că gestul anarhistului ar demonstra că în Rusia nu există condiţii pentru activism politic. Comentariul a fost difuzat de postul de radio de opoziţie şi publicat pe un site de ştiri local.
 
Materialul a provocat reacţia Agenţiei de Supraveghere în Domeniul Telecomunicaţiilor. Expertiza acesteia a concis că autoarea consideră acţiunile teroriste logice, fundamentate şi justitificate în condiţiile politice ale Rusiei de astăzi. Ca urmare, postul de radio şi site-ul au fost amendate cu circa 5.500 de dolari, cu obligaţia de a îndepărta materialele incriminate, iar un an mai târziu, în septembrie 2019, împotriva jurnalistei a fost deschis un dosar sub acuzaţia de justificare a terorismului, ea fiind pasibilă de condamnare de şapte ani la lagăr.
 
La proces, Svetlana Prokopieva a declarat că este judecată pentru activitatea sa de jurnalist, în timp de legea mass-media o obligă să informeze opinia publică despre evenimente şi probleme importante şi îi dă dreptul să-şi exprime opinia în mod public.
 
Cazul jurnalistei din Pskov, care potrivit mediilor ruse lucra şi pentru BBC şi Radio Libertatea, a provocat reacţii de protest din partea opoziţiei ruse şi a unei părţi însemnate a comunităţii jurnalistice. Cunoscutul jurnalist Alexei Venediktov, redactor şef al postului de radio Ecoul Moscovei, l-a calificat drept caz politic fabricat la comandă politică.
 
Condamnarea la amendă, şi nu la închisoare, este considerată o victorie a solidarităţii opiniei publice, dat fiind că în dosarele penale sentinţele de achitare sunt aprope inexistente, cu atât mai mult în cele legate de terorism. Opoziţia rusă a criticat, însă şi sentinţa în sine.
 
Astfel, deputatul regional Lev Shlosberg a numit-o un compromis la care a fost obligat statul poliţienesc, a spus el, ce nu poate accepta achitarea unui nevinovat pentru că aceasta i-ar distruge bazele, dar nici nu poate să ignore opinia publică. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze sentinţa. Kremlinul, a spus Peskov, nu comentează şi nu va comenta sentinţele judecătoreşti.

Etichete RusiaSvetlana Prokopievajurnalistziarist

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live