Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

22 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1004
Comentează add

Concluziile anchetei realizate de justiţia britanică în cazul morţii fostului spion rus Aleksandr Litvinenko îi arată drept responsabili pe doi foşti ofiţeri ai FSB.

O furtună diplomatică ar putea urma anchetei privind moartea lui Litvinenko

luminita-apostol

Fostul agent KGB, Alexandr Litvinenko. Foto: captura video.

Concluziile anchetei realizate de justiţia britanică în cazul morţii fostului spion rus Aleksandr Litvinenko au fost publicate la Londra, dar îi arată drept responsabili pe doi foşti ofiţeri ai serviciului federal rus de securitate.

Judecătorul Robert Owen a spus că operaţiunea a fost probabil aprobată de fostul şef al spionajului de la Moscova, Nikolai Patruşev, dar şi de preşedintele Vladimir Putin.

Judecătorul Robert Owen a prezentat concluziile anchetei publice într-un raport de 328 de pagini.

"Nu există nici o îndoială ca Aleksandr Litvinenko a fost otrăvit de Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun" - a spus judecătorul Robert Owen, într-o declaraţie preluată de BBC.

Fostul ofiţer FSB, Aleksandr Litvinenko, plecat din Rusia în anul 2000 şi care lucra pentru serviciile britanice de informaţii, a murit la sfârşitul lunii noiembrie 2006, la Londra, dupa trei săptămâni de spitalizare, ca urmare a otrăvirii sale cu poloniu-210, o substanţă radioactiva extrem de toxică.

Pe baza dovezilor de care dispune, judecatorul Robert Owen a exclus ideea că Aleksandr Litvinenko ar fi înghiţit poloniu radioactiv din greşeală sau pentru a se sinucide.

Magistratul britanic a descris modul în care Andrei Logovoi şi Dmitri Kovtun i-au pus poloniu radioactiv în ceai lui Aleksandr Litvinenko atât la întâlnirea de la 1 noiembrie 2006, la un hotel din Londra, cât şi anterior, la o altă întâlnire, tot la Londra.

"Sunt sigur că cei doi ştiau că folosesc o otravă mortală şi ca au folosit-o cu intenţia de a-l ucide pe Aleksandr Litvinenko", a spus Robert Owen.

În raport, judecătorul Owen a scris că poloniul radioactiv folosit pentru otrăvirea lui Litvinenko ar putea proveni de la uzina nucleară "Avangard" din apropiere de Nijni-Novgorod, în Rusia.

Concluzia sa a fost că utilizarea poloniului radioactiv - fabricat într-un reactor nuclear - sugerează că cei doi agenţi ai FSB, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun au acţionat mai degraba în numele unui stat decat pentru o organizaţie criminală.

"Am ajuns la concluzia că este o foarte mare probabilitate ca atunci când Andrei Lugovoi l-a otravit pe Aleksandr Litvinenko, el sa fi acţionat sub îndrumarea FSB. O altă concluzie este că şi Dmitri Kovtun a acţionat sub indrumarea FSB", a spus judecatorul Robert Owen.

El a explicat că din anchetă nu rezultă că cei doi ar fi avut motive personale pentru a-l otravi pe Litvinenko. Judecatorul britanic spune că probele indică responsabilitatea statului rus în acest caz.

"O alta concluzie este că operaţiunea FSB de otrăvire a lui Aleksandr Litvinenko a fost, probabil, aprobată de Nicolai Patruşev - şeful FSB la acea data - şi de asemenea, de preşedintele Putin", a declarat judecătorul Robert Owen.

După publicarea concluziilor anchetei, ambasadorul rus la Londra, Alexander Yakovenko, a fost chemat la Ministerul britanic de externe şi, potrivit BBC, a spus că ancheta justiţiei britanice este o provocare, ce va afecta relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia.

Văduva fostului ofiţer rus, Marina Litvinenko, a cerut Londrei să impună sancţiuni la adresa Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin şi i-a cerut premierului britanic să acţioneze.

Prim-ministrul David Cameron a spus că ancheta a confirmat sprijinul statului rus pentru operaţiunea de ucidere a lui Litvinenko şi că Marea Britanie va continua să aibă anumite relaţii cu Rusia din cauza crizei din Siria, dar o va face cu foarte mult realism.

Potrivit corespondentului RRA la MOscova, Alexandru Beleavski, Rusia, atât prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cât şi prin cel al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, au respins concluziile acestui raport pe care l-au numit "cvasi-investigaţii",

Dmitri Peskov a spus că Rusia nu percepe concluziile acestea ca pe un verdict, că nici una din părţile textului care abundă de cuvinte precum "posibil sau probabil" şi pe de altă parte, întrebat dacă poate afirma că serviciile ruseşti nu l-au asasinat pe Litvinenko, Peskov a spus că în anul 2006, a declarat luni în şir şi că Rusia nu l-a asasinat şi nu consideră necesar să o mai facă acum.

Agenţiile internaţionale de presă anticipează o furtuna diplomatică între Londra şi Moscova în urma acestei anchete. 


Etichete rezultate anchetaAlexandr Litvinenkovladimir putinKGBFSBpoloniu radioactivasasinareceainarie londradavid cameronJjudecătorul Robert OwenRusiaMarea Britaniediplomaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live