Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

7 Februarie 2018
Vizualizari: 2453
Comentează add

Kievul are în administrare 37 de insule situate pe fluviul Nipru, dintre care cel mai importante sunt Muromeţ, Truhaniv, Mare, Dolobeţki, Veneţiană, Jukov, Cazacă şi Oljin.

O firmă românească de arhitectură va amenaja insulele pe râul Nipru la Kiev

sergiu-stet

 Vedere centrală a insulei Truhaniv de pe râul Nipru la Kiev.       Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10515182.

Studioul de arhitectură Wolfhouse Productions+Gabriel Pescariu, companie cu sediul în Bucureşti, a fost desemnat de Administraţia de Stat a oraşului Kiev drept câştigător al concursului de proiecte pentru amenajarea insulelor de pe râul Nipru din capitala Ucrainei.

Dintre cele 48 de proiecte prezentate în concurs, propunerea companiei româneşti, intitulată "Blue Line" şi având termen de execuţie anul 2027, a obţinut punctajul maxim din partea evaluatorilor. Programul "Blue Line" este proiectat pe o perioadă de 15 ani şi implică trei etape de implementare. Autorii intenţionează să cureţe cele mai mari opt insule din Kiev, să identifice zonele protejate, sportive şi de divertisment şi să stabilească legături de transport între ele.

Kievul are în administrare 37 de insule situate pe fluviul Nipru, dintre care cel mai importante sunt Muromeţ, Truhaniv, Mare, Dolobeţki, Veneţiană, Jukov, Cazacă şi Oljin.

"În jurul insulelor, ne propunem să înfiinţăm ruta acvatică Blue Line, care să unească infrastructura acestora şi să facă legătura între malul drept şi malul stâng al râului. Poate fi vorba despre transport fluvial urban sau cu barca" - a declarat Cristina Zlota, unul dintre autorii proiectului.

Până în anul 2022, autorii proiectului câştigător planifică să construiască mari centre sportive şi de agrement pe insulele Truhaniv şi Dolobeţki, precum şi un centru de cercetare pentru Grădina Botanică pe insula Muromeţ. Ultima etapă va fi construirea unui centru ştiinţific şi educaţional pe lângă Universitatea Naţională "Taras Şevcenko", pe insula Jukov.

Serhi Ţelovalnik, arhitectul şef al Kievului, a declarat că, deocamdată, este greu de estimat care vor fi costurile implementării acestui proiect grandios. "Este prea devreme să vorbim despre costuri. Estimarea se va face după ce proiectul va deveni parte a Master Planului General al Kievului, după o examinare atentă din partea specialiştilor noştri. Dacă aş spune acum că proiectul va costa milioane sau miliarde, acest lucru nu va schimba cu nimic situaţia" - a explicat Ţelovalnik.

Cu toate acestea, arhitectul şef al capitalei ucrainene a remarcat că proiectul nu poate fi foarte costisitor, deoarece "nu prevede construirea de ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni, ci doar case sociale pentru vârstnici, cămine pentru bătrâni".

Ecologiştii din Kiev critică însă planul propus pentru dezvoltarea insulelor administrate de primăria capitalei Ucrainei. "Am cerut în mod repetat arhitectului şef Ţelovalnik să nu permită construcţii pe aceste insule, însă nu am fost auziţi. Aceste insule sunt cartea de vizită a Kievului, au o mare importanţă pentru purificarea apei şi a aerului în capitală. Este inacceptabil ca pe aceste insule să se construiască centre de divertisment, noduri de transport şi drumuri asfaltate! Acest lucru va duce la tăieri de copaci şi la o deteriorare dramatică a calităţii aerului şi a apei" - a declarat Volodimir Boreiko, directorul Centrului Ecologic şi Cultural din Kiev.

Locuitorii Kievului, de asemenea, este puţin probabil să fie de acord ca în loc de plaje populare şi gratuite pe insulele Truhaniv sau Jukov să se construiască spaţii sportive şi centre de divertisment de lux. Mai bine ar amenaja plaje pentru cetăţeni - a declarat şi Oleksandr Brighineţ, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Turism din cadrul Primăriei Kievului.


Etichete Wolfhouse Productions,Gabriel Pescariuarhitectură"Blue Line"MuromeţTruhanivMareDolobeţkiVeneţianăJukovCazacăOljinCristina ZlotaTaras ŞevcenkoVolodimir Boreiko,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live