Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

13 Octombrie 2018
Vizualizari: 680
Comentează add

O comisie specială de anchetă a Agenţiei spaţiale ruse investighează accidentul de joi al navei spaţiale Soyuz MS 10

O comisie a Agenţiei spaţiale ruse pentru accidentul navei Soyuz MS10

alexandru-beleavski-moscova

 

Comisia specială de anchetă a Agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, a continuat ieri, investigarea accidentului de joi al navei spaţiale Soyuz MS 10 ce urma să-i aducă la bordul staţiei spaţiale internaţionale pe cosmonautul rus Alexei Ovcinin şi astronautul american Nick Hague. Cei doi, care potrivit medicilor sunt absolut sănătoşi, se află la Moscova şi vor rămâne încă două zile sub observaţie medicală, conform precedurii.

Directorul executiv al Roscosmos, Sergei Krikalev, el însuşi fost cosmonaut, a declarat ieri, că primele concluzii ale anchetei sunt aşteptate după data de 20 octombrie. Deocamdată, a spus Serghei Krikalev, comisia nu a formulat o versiune definitivă, dar este sigur că la desprinderea elementelor primei trepte a rachetei purtătoare s-a produs coliziunea acestora cu treapta a doua. Impactul ar fi putut provoca deteriorarea treptei a doua şi devierea rachetei de la traiectoria prescrisă.

Până la stabilirea cauzelor accidentului şi remedierea defecţiunilor, Roscosmos a suspendat toate zborurile navelor Soyuz cu echipaj uman şi va amâna probabil lansarea spre staţia internaţională a cargoului Progress, prevăzută pentru sfârşitul acestei luni.

Agenţia spaţială americană NASA, care participă la anchetă, apreciază că stabilirea cauzelor şi remedierea defecţiunilor va lua două sau trei luni.

Actualul echipaj al staţiei spaţiale internaţionale - un cosmonaut rus, o astronaută americană şi un astronaut german - ar urma să revină pe Pământ în decembrie, dar este posibil ca misiunea lor să fie prelungită. O altă problemă este că ei s-ar putea întoarce cu actualul modul Soyuz, cuplat la staţie, cel în care, în urmă cu o lună, a fost descoperit un orificiu, practicat artificial, din motive necunoscute, astupat cu un adeziv. Cosmonautul Alexei Ovcinin urma să iasă în spaţiul cosmic pentru a afla dacă orificiul a străpuns carcasa modulului şi dacă există urme de adeziv a căror analiză ar putea clarifica natura incidentului.

Accidentul de joi este primul al navelor Soyuz în perioada postsovietică şi primul al rachetei purtătoare Soyuz FG cu ajutorul căreia, din anul 2000 până în prezent, s-au realizat peste 60 de lansări, toate reuşite. Accidentul creează probleme serioase spaţiei spaţiale internaţionale, echipajele căreia sunt lansate şi aterizează cu ajutorul rachetelor Soyuz. Dacă până la începutul lunii ianuarie, nu va fi lansat niciun echipaj, iar misiunea celui actual nu se va putea prelungi, este posibil ca staţia să intre în conservare şi să rămână pe orbită un timp, fără echipaj. Roscosmos a declarat că va face tot posibilul să nu se ajungă până acolo.

Directorul NASA, Jim Bridenstine, care împreună cu şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a asistat la lansarea nereuşită de pe cosmoromul Baikonur, a declarat că Agenţia spaţială americană are în continuare încredere în navele Soiuz şi va continua cooperarea cu Roscosmos.

Cooperarea cu NASA este foarte importantă pentru Rusia financiar, ştiinţific, dar şi politic, cercetarea spaţiului cosmic fiind practic singurul domeniu neafectat de conflictul dintre cele două ţări.

Pe de altă parte, afirmă mediile ruse, accidentul ar putea avea consecinţe serioase pentru Roscosmos şi întregul sector spaţial rus, confruntat în ultimii ani cu numeroase probleme. Transportul echipajelor la şi de la staţia spaţială internaţională a rămas practic singurul atu al Rusiei, dar şi aici ea va avea de înfruntat în curând atât concurenţa NASA, cât şi posibil a unor companii spaţial private.


Etichete SoyuzRoscosmosAlexei OvcininNick HagueSerghei KrikalevProgressNASAJim BridenstineDmitri Rogozin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live