Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău

4 Aprilie 2013
Vizualizari: 1268
Comentează add

La Chişinău, consultările dintre preşedintele Nicolae Timofti cu grupurile parlamentare pentru găsirea unui candidat la funcţia de prim-ministru au eşuat şi miercuri.

Numirea unui premier în R. Moldova "depinde de situaţia politică

mircea-dascaliuc-radio-chisinau

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Foto: Arhivă.

La Chişinău, consultările dintre preşedintele Nicolae Timofti cu grupurile parlamentare pentru găsirea unui candidat la funcţia de prim-ministru al republicii au eşuat şi azi.

După săptămâni de negocieri cu cele trei formaţiuni care au susţinut cabinetul Vlad Filat, destituit prin vot de neîncredere al parlamentului, preşedintele Nicolae Timofti susţine că ia în calcul amânarea desemnării unui noi premier, programată iniţial pentru vineri din cauza lipsei consensului în fosta coaliţie pro-europeană.

Principalul punct de disensiune este legat de o nouă numire a lui Vlad Filat, dar negocierile dintre foştii parteneri politici sunt afectate şi de lipsa încrederii.

Pericolul cel mai mare ar fi organizarea de alegeri anticipate.

Rezultatul consultărilor preşedintelui Nicolae Timofti cu grupurile parlamentare ale partidelor fostei Alianţe pentru Integrare Europeană a fost aşteptat miercuri, la Chişinău, cu un interes deosebit mai ales datorită anunţului făcut anterior că până la data de 5 aprilie acesta va desemna un candidat pentru funcţia de premier.

Preşedintele a lăsat încă de marţi să se înţeleagă că acest termen nu va putea onorat.

La terminarea consultărilor de miercurii a declarat că momentul găsirii unei soluţii ar putea fi şi săptamâna şi aceasta, dar în funcţie de evoluţia situaţiei politice nu exclude posibilitatea că poate fi şi peste o lună sau chiar două.

Preşedintele Nicolae Timofti a ţinut să precizeze că legea nu prevede termene concrete pentru această situaţie şi şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la negocierile dintre liderii celor trei partide pentru găsirea unei formule de compromis ca alternativă la alegerile anticipate.

Alegerile anticipate - a spus preşedintele - reprezintă o variantă absolut nedorită.

Vlad Filat, o opţiune pentru Partidul Liberal Democrat

Partidul Liberal Democrat nu a renunţat la opţiunea pentru înaintarea candidaturii lui Vlad Filat considerat capabil să ducă viitorul guvern, deşi premierul a declarat într-un interviu că nu-şi doreşte această funcţie cu orice preţ.

Afirmaţia alăturată posibilităţii împăcării cu Vlad Plahotniuc, membru de vază al Partidului Democrat şi cu care declarativ premierul s-a aflat într-o dispută adesea deschisă pot însemna o acceptare a unei soluţii de compromis între cele două partide.

Liberalii însă au rămas ferm pe poziţia exprimată de la începutul negocierilor în urma cu mai bine de o lună, şi anume o nou alianţă pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova şi fără Vlad Filat în calitate de premier.

La rândul său, liderul democraţilor, Marian Lupu, a anunţat după întrevederea cu Nicolae Timofti că ar putea examina candidatura lui Vlad Filat doar în condiţiile în care se vor acorda garanţii ferme de către liberali-democraţi că viitoare alianţă nu va fi denunţată aşa cum s-a întâmplat la 13 februarie când acordul coaliţiei a fost defiinţat şi declanşată astfel o nouă criză politică.

Există o speculaţie a mediului politic. În cazul în care candidatura lui Vlad Filat va fi înaintată spre aprobare parlamentului, atunci cu sprijinul unora dintre independenţi va putea fi coagulată o majoritate de 51 de deputaţi, o majoritate prea fragilă pentru a se putea conta pe o viaţă politică stabilă, consideră analiştii politici.

Chiar dacă au apărut nuanţe noi în atitudinea unor lideri, pespectiva alegerilor anticipate rămâne una reală, iar apelul la conciliere pentru evitarea acestora, lansat miercuri de către preşedintele Nicolae Timofti, rămâne unul de luat în seamă.


Etichete Republica Moldovapremierconsultăripreşedintegrupuri parlamentareNicolae Timoftiprim-ministrucoaliţiealegeri anticipateVlad PlahotniucVlad Filat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live