Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 19 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

17 Septembrie 2012
Vizualizari: 1528
Comentează add

Preşedintele Comisiei Europene i-a spus premierului Victor Ponta că este esenţial ca numirile pentru posturile de procuror general şi şef al DNA să se facă "transparent şi corect".

Numirea şefilor procurorilor "trebuie făcută corect"

ioana-dogaru

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso (st) alături de premierul României, Victor Ponta (dr). Foto: Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a subliniat luni, la întrevederea de la Bruxelles cu premierul Victor Ponta, "nevoia ca România să înlăture orice dubiu privind angajamentul faţă de statul de drept", independenţa sistemului judiciar şi respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, dar şi importanţa ca viitoarele numiri la conducerea Parchetul General şi DNA să fie făcute în mod "corect şi transparent", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

"Preşedintele Barroso şi-a exprimat, la întâlnirea cu premierul Ponta, aceleaşi preocupări ca cele transmise săptămâna trecută preşedintelui Traian Băsescu, în privinţa nevoii ca România să elimine orice dubiu privind angajamentul faţă de statul de drept, independenţa sistemului de justiţie şi respectarea prevederilor constituţionale", se arată în comunicatul transmis după întrevederea celor doi lideri.

Şeful executivului comunitar a afirmat că toate forţele politice din România - din guvern şi din opoziţie - trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să-şi concentreze ferm atenţia asupra nevoii urgente de a se reveni la stabilitatea instituţională şi politică.

"Acest lucru are o importanţă specială în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă", a mai precizat biroul de presă al preşedintelui CE.

Preşedintele CE a precizat că va fi extrem de important ca numirile cheie pentru posturile de procuror general şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se facă "în mod corect şi transparent".

"Guvernul, atât înainte, cât şi după alegeri, ar trebui să evite numirea de miniştri cu decizii clare împotriva lor privind integritatea", a atras atenţia Jose Manuel Barroso.

El a reamintit că Bruxellesul va adopta un nou raport până la sfârşitul anului, "pentru a evalua dacă toate îngrijorările sale au fost rezolvate" şi dacă a fost restabilit mecanismul democratic de echilibru şi control.

Documentul mai relevă că "preşedintele Barroso şi premierul Ponta au discutat, de asemenea, despre absorbţia fondurilor UE în România".

"Deşi în ultimul an au fost înregistrate eforturi majore, capacitatea de absorbţie rămâne extrem de scăzută, iar România riscă să piardă fonduri semnificative care ar putea avea un impact benefic major asupra cetăţenilor şi companiilor din România", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Barroso a cerut în acelaşi timp guvernului Ponta "să ia imediat măsurile necesare pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă şi reglementările privind achiziţiile publice".

Disputele interne "nu trebuie să afecteze interesele României în UE"

Premierul Victor Ponta a afirmat după întâlnirea cu preşedintele CE că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în acelaşi timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE, notează Mediafax.

"Evident că am vorbit încă o dată de faptul că 8,5 milioane de români care votează nu pot să fie ignoraţi, iar aici lucrurile sunt foarte clare. În acelaşi timp însă, repet ce am spus şi acasă: România nu are alt drum decât un drum european şi noi, cu Bruxelles-ul, cu Comisia Europeană, nu ne translatăm războaiele din interior.

"Nu îmi plac nici cei care vin să pârască aici la Bruxelles sau la Strasbourg, sperând că asta o să-i ajute acasă, dar nici nu cred că trebuie să purtăm războaie cu Comisia Europeană pentru războaiele noastre politice interne", a spus Ponta.

Premierul a mai afirmat că Jose Manuel Barroso a apreciat faptul că cele 11 puncte asumate de partea romana în discuţiile din această vară cu reprezentanţii Comisiei Europene au fost tratate de guvern la modul cel mai serios şi îndeplinite.

"Evident că în continuare ceea ce trebuie să arătăm este că putem să ne gândim la proiecte naţionale comune şi că putem să ducem bătălia politică internă în aşa fel încât să nu fie afectate interesele noastre ca ţară în Uniunea Europeană", a spus Ponta.

El a mai arătat că este necesar ca gradul de absorbţie de către România a banilor europeni să crească, astfel încât să nu fie pierdute fondurile puse la dispoziţie. 


Etichete Jose Manuel BarrosoVictor PontaCEMCVpoliticăminiştri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live