Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

29 Octombrie 2019
Vizualizari: 1035
Comentează add

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a semnat, luni, acorduri şi înţelegeri politice cu mai multe partide parlamentare pentru a asigura sprijinul pentru viitorul guvern.

"Numeric, am depăşit cifra de 233 de parlamentari"

florin-lepadatu

 Premierul nominalizat, Ludovic Orban.            Foto: Arhivă

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a semnat, luni, acorduri şi înţelegeri politice cu mai multe partide parlamentare pentru a asigura guvernului pe care îl propune sprijinul necesar în Legislativ.

Votul de învestire va fi dat lunea viitoare, iar marţi şi miercuri au loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate.

Reporter Alina Stănuţă: "Premierul desemnat, Ludovic Orban, declara, după ce a semnat acordurile politice cu USR, UDMR, PMP şi ALDE că a obţinut sprijinul acestora pentru învestirea guvernului, iar aceste forţe vor asigura, ulterior, majoritatea parlamentară necesară adoptării unor proiecte de lege importante pentru cabinetul PNL.

Ludovic Orban: "Numeric, am depăşit cifra de 233 de parlamentari, care susţin învestirea Guvernului.

Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă, pentru cazul în care apar absenţe neaşteptate.

În discuţiile avute, maxim o absenţă este aşteptată din partea tuturor grupurilor parlamentare care susţin guvernul."

Acordul politic încheiat cu USR prevede, între altele, că PNL şi USR se angajează să susţină adoptarea iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice" sau revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Şi UDMR susţine noul guvern.

Preşedintele Kelemen Hunor afirma că acordul semnat cu liberalii prevede o rectificare bugetară cât mai rapidă sau să nu se dea ordonanţe de urgenţă pe justiţie sau în domeniul sistemului electoral.

Voturi în favoarea noului guvern vin şi de la reprezentanţii PMP.

Liderul Eugen Tomac declara că PNL şi PMP au convenit pe punctele importante susţinute de formaţiunea sa, iar cei 18 parlamentari vor vota în favoarea Guvernului Orban.

ALDE a încheiat, de asemenea, un acord politic cu PNL.

Liderul Călin Popescu-Tăriceanu spunea că doreşte modificarea legislaţiei din justiţie doar prin dezbatere parlamentară şi interzicerea migraţiei parlamentarilor şi a aleşilor locali.

Şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunţat că reprezentanţii acestui grup susţin în integralitate învestirea Guvernului Orban.

Pe de altă parte, liderul PRO România, Victor Ponta, spunea că reprezentanţii partidului său vor decide dacă participă sau nu la votul din plen după audierea candidaţilor, în timp ce PSD, prin vocea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a reafirmat că social-democraţii nu vor participa la şedinţa de plen, iar la comisii votul PSD va fi dat în funcţie de prestaţia fiecărui candidat.

Marcel Ciolacu: "Împreună cu colegii mei, n-am stabilit ca cineva să nu primească aviz sau să primească aviz, în mod deosebit, să fie nişte audieri civilizate.

Nu va fi o vendetă politică mâine în cadrul parlamentului."

Potrivit calendarului adoptat de conducerea Parlamentului, audierea miniştrilor propuşi va avea loc astăzi şi mâine, iar votul în plenul reunit este programat pentru săptămâna viitoare, luni."


Etichete Ludovic OrbanPNL

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live