Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Numărul tinerilor, în scădere la nivelul UE

Anul trecut, în Uniunea Europeană erau cu zece milioane de tineri cu vârstă de până în 15 ani mai puţin, comparativ cu 1994, se arată în datele publicate de Eurostat.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 17 Aprilie 2015, 15:07

Numărul tinerilor este în scădere în Uniunea Europeană, iar această tendinţă va continua şi în deceniile următoare, arată datele Oficiului European de Statistică.

Anul trecut, în Uniunea Europeană erau cu zece milioane de tineri cu vârstă de până în 15 ani mai puţin, comparativ cu 1994, se arată în datele publicate de Eurostat.

Procentul copiilor din totalul populaţiei a scăzut în ultimii 20 de ani în toate statele membre, cu excepţia Danemarcei.

Cele mai abrupte scăderi ale acestui indicator se înregistrează în Cipru, aproape nouă puncte procentuale, Polonia, Slovacia şi Malta, la rându-le cu peste 8 puncte procentuale.

Potrivit statisticii, Irlanda, cu 22%, Franţa, Marea Britanie şi Danemarca sunt statele europene cu cei mai mulţi copii.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

La polul opus se situează Germania, Bulgaria şi Italia, unde sub 14% din totalul populaţiei e reprezentat de copii cu vârstă de până în 15 ani.

România este undeva la mijlocul clasamentului, cu 15,5%, foarte aproape de media Uniunii Europene.

Experţii europeni precizează că se aşteaptă ca în următoarele decenii situaţia să se deterioreze.

Chiar dacă în unele state, în special ţările baltice, sporul natural va fi pozitiv, în preajma anului 2050, în Uniunea Europeană, copii vor reprezenta 15% din totalul populaţiei, adică sub nivelul care se înregistrează astăzi.

Eurostat mai observă că, în 2013, în medie, tinerii europeni părăseau casa părinţilor la vârsta de 26 de ani şi o lună.

Sunt însă diferenţe majore între ţări. În spaţiul nordic de pildă, procesul se petrece mult mai rapid.

În Suedia, tinerii pleacă de acasă la 19 ani, în Danemarca la 21 şi în Finlanda la aproape 22 de ani.

Tinerii croaţi rămân însă cu părinţii, în medie, până la aproape 32 de ani . În preajma vârstei de 30 ani pleacă de acasă şi slovacii, maltezii sau italienii.

În România, tinerii se mută de la părinţi, în medie, la 28 de ani şi cinci luni. Femeile iau această decizie mult mai repede decât bărbaţii, reiese din cercetare.

În fine, datele mai arată şi amploarea pe care o au Internetul şi reţelele de socializare. Anul trecut 9 din 10 tineri cu vârstă de până în 29 de ani accesau zilnic Internetul.

Largest share of children in Ireland, lowest in Germany #Eurostat#youthweekhttp://t.co/W5rZ48xF4tpic.twitter.com/9Wv2hqDbtt

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) April 16, 2015