Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Lea Berzuc

22 Septembrie 2022
Vizualizari: 137
Comentează add

Un studiu realizat de IRES arată că în urma pandemiei a crescut și numărul celor care fac plăți cu cardul, respectiv o treime dintre români.

Numărul celor care fac plăți cu cardul a crescut în urma pandemiei

lea-berzuc

 Foto: pixabay.com.

În întreaga lume, cei mai mulți oameni fac plăți online. În România, doar 46% optează pentru mijloacele moderne de plată cu ajutorul telefoanelor mobile sau al computerelor.

Procentul este mic comparativ cu restul lumii, însă aproape că s-a dublat față de acum doi ani, adică de dinaintea pandemiei.

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie mai arată că în urma pandemiei a crescut și numărul celor care fac plăți cu cardul, respectiv o treime dintre români. Lea Berzuc are detalii:


Reporter: 36% dintre români spun că folosesc în continuare banii cash, arată sondajul IRES, realizat la comanda Asociației Române a Băncilor. Potrivit indicelui plăților digitale 2021, realizat de această dată de Mastercard, în România ponderea populației bancarizate este de 60%, cel mai scăzut nivel din Europa.

Una dintre explicații este că lipsește o infrastructură extinsă de bănci, bancomate și magazine unde se poate plăti cu cardul, mai ales în mediul rural. Astfel, din studiu reiese că doar puțin peste o treime din comercianții locali au POS.

De asemenea, potrivit datelor venite de la Banca Mondială, și în mediul urban rata de acoperire a terminalelor POS se situează abia la 57%. Datele mai arată că doi din cinci români nu au acces la produse și servicii financiare și, prin urmare, nu pot utiliza plățile digitale. În fine, revenind la sondajul IRES, mulți dintre cei care nu beneficiază de carduri și conturi bancare spun că au venituri prea mici pentru a avea nevoie de astfel de servicii.

Totuși, gradul de incluziune financiară a crescut cu 10% din 2017 până în prezent, până la aproape 70% potrivit Asociației Române a Băncilor.


Etichete platacardpandemieposonline

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live