Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Octavian Begu

31 Octombrie 2018
Vizualizari: 1427
Comentează add

Cele mai afectate sunt zonele tropicale, dar declinul faunei priveşte toată planeta

Numărul animalelor sălbatice s-a redus cu 60 la sută în ultimii 44 de ani

octavian-begu

 

"Este nevoie de o acţiune la nivel global pentru a salva natura, aflată la un nivel critic", afirmă directorul general al World Wilde Fund, Marco Lambertini, citat de France Presse.

Ultimul raport al organizaţiei, dat publicităţii ieri dimineaţă, arată că numărul animalelor vertebrate sălbatice a scăzut cu 60 la sută din 1974, iar declinul animalelor de apă dulce este şi mai mare, de 83 la sută, pe fondul supra-exploatării şi al pierderii habitatelor. Degradarea acestora din urmă reprezintă principal ameninţare semnalată în raportul care a urmărit evoluţia a 16.000 de populaţii de animale din 4000 de specii.

Cele mai afectate sunt zonele tropicale, dar declinul faunei priveşte toată planeta. Regiunea Caraibelor-America de sud a înregistrat cel mai mare declin, de aproape 90 la sută, iar cel mai mic a fost în America de nord-Groenlanda.

Pe lângă pierderea habitatelor, la scăderea drastică a numărului de animale au mai contribuit agricultura intensivă, mineritul, urbanizarea, tăierea pădurilor, epuizarea sau otrăvirea solurilor. Alte motive sunt supra-pescuitul, braconajul, poluarea, speciile invazive, bolile şi dereglările climatice.

În fiecare an, ziua în care omenirea îşi consumă resursele necesare reînnoirii vine tot mai devreme. Anul a acesta a sosit pe 1 august.

Organizaţia speră că la apropiata conferinţă specială de la Beijing de protecţie a naturii va fi fixat obiectivul: "Zero pierdere netă de biodiversitate în 2030". 


Etichete World Wilde FundMarco Lambertinianimale

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live