Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Liliana Nicolae

17 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1433
Comentează add

Noua lege a adopțiilor ușurează acest produs, dar numărul copiilor care sunt adoptați e în continuare redus.

Numărul adopțiilor, în continuare scăzut Numărul adopțiilor, în continuare scăzut - Conține audio

liliana-nicolae

În România, in ciuda schimbărilor legislative, numărul adopţiilor se menţine scăzut, în timp ce
numărul copiilor instituţionalizaţi este, în continuare ridicat. Cifrele arată că din aproximativ 60.000 de copii instituţionalizaţi la nivel național, doar 1.602 au fost declaraţi adoptabili anul trecut. O explicaţie ar fi faptul că direcţiile de asistenţă socială au personal insuficient, ceea ce face ca anchetele sociale sa dureze destul de mult.Adopţiile sunt îngreunate şi de termenele lungi date de instanţe.

Secretarul de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, a declarat pentru Radio România Actualităţi că situaţia ar trebui să se schimbe ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a adopţiilor, anul trecut, în aprilie. O prevedere în acest sens se referă la condiţiile în care un copil poate fi declarat adoptabil. Dacă până acum condiţiile erau foarte greu de îndeplinit: un copil putea fi adoptat dacă exista acordul familiei. Era un proces care dura şi ani de zile, pentru că trebuiau găsiţi părinţii, iar dacă aceştia nu existau - rudele, până la cele de gradul 4. Acum, noua lege stabileşte că, dacă într-un an de zile, un copil aflat în instituţiile de protecţie nu este căutat de părinţi, el poate fi adoptat. De-asemenea, noua lege prevede că, deşi adopţiile internaţionale rămân în continuare suspendate, românii stabiliţi în străinătate au dreptul să adopte un copil din România.

Opt astfel de cupluri au depus cerere în acest sens. Secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adopţii, Bogdan Panait, a declarat pentru Radio România Actualităţi că o astfel de adopţie este într-un stadiu avansat, cuplul fiind aşteptat săptămâna viitoare pentru a vedea copilul care le-a fost repartizat. Este vorba despre un cuplu mixt din Italia (soţia e româncă, soţul italian), care îşi doreşte să adopte un copil cu vârsta cuprinsă între 6 -7 ani, spre deosebire de familiile din România care optează pentru un copil cu vârsta de cel mult 2-3 ani. Dacă în situaţia cuplului din Italia formalităţile vor fi duse la bun sfârşit, acesta va deveni primul caz de adoptie de către un cuplu de români stabilit în străinătate.

În sistemul de protecţie din România, cei mai mulţi copii, respectiv 74%, au varsta cuprinsă între 6 şi 18 ani, şi doar 13 % - sub 6 ani. Însă, majoritatea cuplurilor care vor să adopte un copil îşi doresc ca acesta să aibă cel mult doi ani, să fie perfect sănătos şi nu de etnie, condiţii greu de îndeplinit. Deşi, anul trecut, de exemplu, în maternităţi au fost abandonaţi peste 1000 de nou-născuţi.

În ultimii cinci ani, cifra medie a adopţiilor a fost în jur de 1.000 de copii anual. Sunt județe în care copiii adoptabili într-un singur an se pot număra pe degetele de la o singură mână. În Maramureş, de exemplu, din cei 1.432 de copii din sistem, numai unul a fost declarat adoptabil anul trecut. În Mehedinţi şi Gorj e vorba de 4 copii din 600.


Etichete adopțiilegea adopțieicopii instituționalizați

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live