Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

21 Martie 2011
Vizualizari: 1263
Comentează add

În primele două luni ale anului, Agenţia Naţională de Transplant a avut 20 de donatori de organe.

Număr record de donatori români Număr record de donatori români  - Conține audio

raul-matis-targu-mures

În România, primul transplant reuşit al unui organ solid a fost efectuat în februarie 1980, iar după aproape un sfert de veac, în 2004, se înfiinţează Agenţia Naţională de Transplant. Niciodată însă până în prezent, Agenţia Naţională de Transplant nu s-a aflat în situaţia fericită de a avea 20 de donatori de organe, în doar primele două luni ale anului. Consilierul din cadrul Agenţiei, dr. Andrei Nica.El a mai spus că niciodată Agenţia Naţională de Transplant nu a mai avut în primele două luni ale anului 20 de donatori de organe reali.

Dintre aceştia, 10 provin din zona Timişoarei, unde echipa condusă de şeful Clinicii de Terapie Intensivă, dr. Dorel Săndesc, a reuşit să obţină acordul atâtor aparţinători, ceea ce  reprezintă un adevărat record european.

Unul dintre cei doi copii amintiţi de dr.Andrei Nica a fost salvat printr-o operaţie în premieră în ţară, realizată de şeful secţiei Clinice de Chirurgie Cardiacă Pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu. Acesta a arătat că primul transplant cardiac la un copil mic constituie o premieră la noi în ţară atât din cauza numărului redus de donatori de această vârstă, cât şi din cauza numărului redus de servicii în care se pot efectua astfel de intervenţii.

La un calcul aritmetic foarte simplu, numărul vieţilor salvate depinde de numărul donatorilor. Prof.dr. Radu Deac, părintele spiritual al institutelor de boli cardiovasculare şi transplant din România, susţine că este important ca organele pacienţilor decedaţi să poată fi utilizate pentru transplant, întrucât un donator poate salva viaţa a 5-6 bolnavi.

Potrivit prof. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, transplantul reprezintă un vis de aur al omenirii, pentru a ne înlocui organele bolnave, cu altele noi. 


Etichete donatori organetransplantTârgu Mureșsănătate

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live