Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Marţi, 19 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Ionuţ Dragu

1 Martie 2011
Vizualizari: 3124
Comentează add

Invitat în cadrul emisiunii Maraton de duminică la Radio România Actualităţi, directorul Serviciului de Informaţii Externe Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit despre culisele activităţii de spionaj.

Nu există servicii de spionaj "cu angajaţi ca James Bond" Nu există servicii de spionaj "cu angajaţi ca James Bond" - Conține audio

ionut-dragu

Direcoturul serviciului de informaţii externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Foto: Arhivă Agerpres.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu, a afirmat în cadrul emisiunii Maraton de duminică, la Radio România Actualităţi că "spionul este un om obişnuit care nu iese niciodată în evidenţă" şi care "poate să aibă orice meserie".

"Înclin să cred că nu există şi nu au cum să existe, pentru că un spion nu iese niciodată în evidenţă, nu trebuie să iasă în evidenţă, un spion este, de fapt, un om obişnuit, are aparenţa unui om obişnuit, se confundă cu un om obişnuit din stradă, poate să aibă orice meserie, de la meseria de contabil, dacă doriţi, la cea de pompier, le iau la întâmplare.

"Funcţiunea sa este una de natură discretă, funcţiunea reală e una de natură discretă şi care presupune un văl gros de tăcere aruncat asupra identităţii reale", afirmă Mihai Răzvan Ungureanu.

Audio: Mihai Răzvan Ungureanu la emisiunea Maraton de duminică. Realizator Alexandru Rusu.

Mai mult, şeful SIE spune că în cadrul serviciilor de spionaj din întreaga lume nu poate fi vorba de angajaţi precum James Bond.

"Nu există servicii de spionaj care să aibă James Bond între angajaţi. Există, însă, oameni care sunt la prima vedere foarte şterşi, foarte naturali, foarte normali, dar care în serviciu, între cei care îi cunosc şi care le dirijează activitatea, reprezintă, de fapt, corpul fizic al unor inteligenţe absolute", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

Activitatea serviciilor de spionaj, "între transparenţă şi discreţie absolută"

Mihai Răzvan Ungureanu spune despre serviciul de informaţii externe, că "poate fi transparent, în condiţiile în care discutăm despre informaţii de interes public şi care pot fi făcute publice".

Activitatea unui serviciu de spionaj este supusă, prin lege chiar şi peste tot unde există asemenea instituţii, unei discreţii absolute, absolute până la limita în care nici cei care sunt în interiorul serviciului nu ştiu despre ce se întâmplă în anumite compartimente.

El a explicat că o greşeală sau o trădare pot compromite instituţia şi afecta interesul naţional.

"La nivelul unui răspuns minim, dar logic, este pentru că altfel o greşeală sau trădarea pot afecta o instituţie şi, deci, interesul naţional. Ştiţi cum se întâmplă?

"E ca în chila unui vapor, care este împărţit în compartimente, în aşa fel încât dacă o parte a chilei vaporului este lovită de un aisberg, cum s-a întâmplat în 1911 în cazul Titanicului, nu se scufundă tot vaporul, ci este doar o mică parte a sa, care e sub apă, ceea ce face ca lucrurile practic să fie reparabile şi informaţia, dacă e cazul, recuperată".

În spionaj, "nu există reguli de joc"

Şeful Serviciului de Informaţii Externe spune că orice face un spion este etic în măsura în care serveşte interesul naţional.

Fairplayul se aplică la sport. În spionaj, nu există reguli de joc.

"Fairplayul se aplică la sport. Înseamnă respectarea unui contract de loialitate, de fapt, fairplayul faţă de regulile unui joc. În spionaj, nu există reguli de joc. În spionaj, pentru a obţine o informaţie, orişice este posibil, orişice este, dacă doriţi, scuzat".

"Sau, dacă preferaţi să punem în termeni etici, orişice face un spion pentru a obţine o informaţie valorificabilă pentru interesele naţionale ale României este, din punct de vedere etic, perfect natural, moral - perfect pozitiv, pentru că, indiferent, repet, ceea ce face în exterior, el serveşte un interes naţional şi este pregătit, evident, să plătească întotdeauna un preţ, pentru că acolo unde există vânat, există şi vânător", a declarat  Mihai Răzvan Ungureanu.

Referitor la cazul Wikileaks, şeful SIE a afirmat că "a cedat veriga sensibilă", omul.

"Eu cred că aici ar trebui să ne uităm spre altceva. O dată, spre o constatare care demonstrează că şi la început de secol XXI, în plină epocă de supratehnologizare a vieţii cotidiene, nu mai spun de activitatea profesională, veriga slabă e omul.

"Deci, la limită, putem spune, oricâte sisteme tehnice ar cifra sau apăra informaţia secretă, până la urmă, când cedează piesa umană, care se află de obicei la capătul şirului tehnologic de prelucrare a informaţiei, dacă piesa umană cedează, atunci, evident, totul ajunge afară, în presă sau în medii publice şi, bineînţeles, şi atenţia cuvenită se canalizează pe situaia aceasta de criză", a mai declarat la emisiunea Maraton de duminică directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu.


Etichete Mihai Răzvan UngureanuspionajServiciul de Informaţii ExterneMaraton de duminică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/romania-actualitati.ro/html/lib/Cake/View/Helper/HtmlHelper.php on line 704 atentionare-nowcasting
X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live