Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

6 Mai 2014
Vizualizari: 1090
Comentează add

Premierul Victor Ponta dă asigurări că nu există nicio ameninţare directă la adresa cetăţenilor români sau la adresa României.

"Nu există nicio ameninţare directă" la adresa României

angela-matei

prim-ministrul Victor Ponta. Foto: facebook.com  

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că urmează să primească marţi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina, la care lucrează acum ministerul de externe, ministerul apărării şi ministerul român de interne.

Materialul va fi prezentat apoi şi Cotroceniului, preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta dă asigurări că nu există nicio ameninţare directă la adresa cetăţenilor români sau la adresa României.

În cadrul analizei făcute luni, la ministerul apărării, el a precizat că instituţiile statului îşi fac datoria, au în fiecare zi informaţii actualizate despre situaţia din Ucraina şi se află în coordonare cu reprezentanţii NATO şi ai UE.

Şeful executivului a infirmat şi discuţiile publice legate de mobilizarea rezerviştilor sau recrutarea tinerilor.

"Cetăţenii României şi România, ca ţară, nu se află în niciun fel de pericol actual şi nu există nicio ameninţare directă la adresa cetăţenilor României sau la adresa României. Din acest punct de vedere, vreau încă o dată aici, de la ministerul apărării, să infirm orice fel de discuţii publice legate de mobilizarea rezerviştilor, de recrutarea unor tineri. Nu s-a pus şi nu se pune o asemenea problemă, nu se doreşte şi nu este nevoie de aşa ceva.

"Dar, în acelaşi timp, toate instituţiile constituţionale care au atribuţii în domeniu, îşi fac datoria şi se află într-un dialog şi o coordonare permanentă cu partenerii noştri din NATO, atât cu cei transatlantici, americani, canadieni, cât şi cu cei europeni, în aşa fel încât toate poziţiile şi toate deciziile noastre să fie luate într-un dialog şi un parteneriat permanent cu aliaţii noştri din NATO" a spus Victor Ponta.

Sprijin necondiţionat pentru Republica Moldova şi Ucraina 

Şeful executivului a reafirmat, şi cu acest prilej, sprijinul politic necondiţionat, pe care ţara noastră îl acordă Ucrainei şi Republicii Moldova în ceea ce priveşte parcursul pro-democratic şi pro-european, respectarea dreptului internaţional şi a integrităţii.

Premierul a mai anunţat că instituţiile guvernamentale cu atribuţii în domeniu vor prezenta mâine o analiză la zi a situaţiei din Ucraina, iar documentul va fi înaintat preşedinţiei şi celorlalte instituţii cu atribuţii de securitate naţională.

"Singura instituţie, prevăzută de Constituţie, care poate integra atât analiza şi informaţiile structurilor guvernamentale, cât şi ale serviciilor de informaţii, care se află în subordinea Parlamentului, este Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale, a acestor analize la zi, făcute atât de structurile guvernamentale, cât şi de celelalte instituţii ale statului român, în cadrul CSAT, trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi, despre analizele privind evoluţia în viitor şi despre strategia, pe care România, ca membru NATO, ca partener şi aliat în cadrul NATO, dar şi ca ţară care trebuie şi este aici, alături de Moldova şi de Ucraina, să o adopte în perioada următoare" a afirmat Victor Ponta.

Precizând ca va fi el însuşi mai atent la ceea ce transmite public şi că sper ca şi ceilalţi oficiali români să facă acelaşi lucru, printr-o poziţie publică responsabilă, premierul a mai spus că România trebuie să vorbească pe o singură voce. 


Etichete RomâniaVictor PontaUcrainaCSATsecuritateraportapărareNATOUEMApNmobilizarerezerviştiCotroceni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live