Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Marţi, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

31 Decembrie 2013
Vizualizari: 1649
Comentează add

Societăţile agricole sau fermierii organizaţi în asociaţii trebuie să plătească de la 1 ianuarie noul impozit pe construcţii speciale.

Noutăţi fiscale în 2014

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

Societăţile agricole sau fermierii organizaţi în asociaţii trebuie să plătească de la 1 ianuarie noul impozit pe construcţii speciale, introdus luna trecută în Codul Fiscal.

Taxa se aplică celor care deţin grajduri, sere şi solarii, silozuri sau depozite pentru îngrăşăminte.

Şi companiile din sectorul petrolier ar urma să fie taxate, potrivit acestui nou impozit.

În 2013, Codul Fiscal a fost schimbat de foarte multe ori, majoritatea acestor modificări neavând un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, însă tocmai numărul lor este criticat de consultanţii fiscali, care spun că schimbări numeroase şi frecvente dau un semnal de lipsă de stabilitate şi predictibilitate a cadrului fiscal.

Expertul fiscal Dan Schwartz aminteşte şi de o modificare cu impact negativ important asupra activităţii companiilor mici şi mijlocii, şi nu numai.  

"A fost primul an în care s-a aplicat aşa-numitul TVA la încasare, a generat probleme numeroase pentru mediul de afaceri.

"Au fost companii care au ajuns în situaţia de a închide porţile, pentru că au pierdut contracte importante încheiate cu contribuabili care nu aveau obligaţia plăţii TVA la încasare", spune Dan Schwartz.  

Obligativitatea aplicării sitemului de TVA la încasare va fi eliminată, de la începutul anului viitor, firmele urmând să poată opta dacă doresc să aplice sau nu un astfel de sistem.

Tot în 2013 a fost demarat şi procesul de rescriere a Codului Fiscal, demers ce şi-a propus clarificarea aspectelor neclare sau interpretabile cuprinse în legislaţia fiscală şi care va fi încheiat cel mai probabil în prima parte a lui 2014.


Etichete taxecod fiscalimpoziteCodul FiscalSocietăţile agricolefermierii asociaţiseresolariisilozuridepozitegrajduri,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live