Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

23 Ianuarie 2020
Vizualizari: 379
Comentează add

Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să decidă joi dacă va institui o alertă la nivel global în legătură cu noul virus apărut în China, care declanşează boli respiratorii acute

Noul virus apărut în China

florin-lepadatu

 Foto: facebook.com/WHO.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să decidă joi dacă va institui o alertă la nivel global în legătură cu noul virus apărut în China, care declanşează boli respiratorii acute.

Cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat chiar şi în Statele Unite, alimentând temerile că virusul se răspândeşte deja.

În China, autorităţile le-au cerut locuitorilor din Wuhan, acolo unde a izbucnit epidemia, să nu părăsească oraşul, în timp ce pe aeroporturile din lume se iau măsuri speciale.

Şi în România, autorităţile spun că vor lua măsurile de prevenţie care se impun, în funcţie de gravitatea situaţiei.

Ciprian Sasu, cu detalii: "Întreaga lume este în alertă pentru a face faţă noului virus de tip coronavirus, despre care nu se ştiu multe.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a reunit ieri la Geneva într-o şedinţă de urgenţă şi ar putea decide astăzi instituirea unei alerte la nivel global.

Dacă va fi aşa, ar fi a şasea urgenţă internaţională declanşată în ultimii 10 ani.

O astfel de decizie ar urgenta măsurile internaţionale în acest caz.

Între timp, China intenţionează să blocheze oraşul Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, locul de unde se pare că a pornit epidemia.

Autorităţile locale le-au cerut oamenilor de acolo să nu mai iasă din oraş, liniile de transport în comun vor fi suspendate, iar gările şi aeroporturile vor fi închise.

17 decese s-au înregistrat până acum în China şi aproape 600 de oameni au fost infectaţi.

Se pare că totul s-a declanşat într-o piaţă din Wuhan, unde se făcea comerţ ilegal cu animale.

Ceea ce se ştie despre virusul nou care declanşează boli respiratorii acute este că se transmite de la animale la om, dar şi de la om la om.

Pe numeroase aeroporturi ale lumii s-au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, astfel că au fost instalate termofiltre sau au fost trimise echipe specializate de monitorizare.

În ce priveşte România, un grup interministerial a avut ieri o primă înâlnire pe această temă şi au fost stabilite primele măsuri.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi, e vorba de spitalele de boli infecţioase "Matei Balş" şi "Babeş" din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara.

S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte."

Tot în România, mai mulţi artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara, care au concertat în decembrie anul trecut în oraşul chinez Wuhan, au fost trimişi la revenirea în ţară de către directorul instituţiei la un control preventiv la Medicina Muncii."


Etichete epidemievirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live