Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 29 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

25 Februarie 2013
Vizualizari: 1259
Comentează add

Papa Benedict al XVI-lea a emis un decret prin care Conclavul cardinalilor poate fi convocat mai devreme.

Noul Suveran Pontif ar putea fi cunoscut mai devreme

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Papa Benedict al XVI-lea. Foto: Reuters.

Papa Benedict al XVI-lea a aprobat un document papal care introduce unele modificări în procedura de desfăsurare a viitorului conclav.

Acest document papal (motu proprio) a fost aprobat de Suveranul Pontif la data de 22 februarie şi a fost făcut public luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la Vatican, în faţa a aproximativ 200 de jurnalişti din toată lumea.

Modificările prevăzute în acest document papal permit devansarea datei conclavului, în situaţia în care toţi cei 117 cardinalii se află la Roma.

Textul menţionează că intervalul normal pentru convocarea conclavului rămâne de cel puţin 15 zile şi cel mult 20 de zile de la debutul perioadei de "sediu vacant".

După decretul de luni însă, cardinalii vor putea decide, prin vot, devansarea conclavului, pentru a-i permite noului ales să se pregătească mai bine pentru ceremoniile dedicate Sărbătorilor de Paşte catolic, care în acest an se celebrează la 31 martie.

Congregaţie generală a cardinalilor

De la 28 februarie, ora 20.00, scaunul apostolic este vacant, iar cardinalii prezenţi la Roma se vor reuni în ''congregaţie generală'' şi vor vota data de intrare în conclav.

Tot în cadrul conferinţei de presă, purtătorul de cuvânt de la Vatican, părintele Federico Lombardi a anunţat că raportul privind ancheta în cazul scurgerii de documente confidenţiale din anturajul lui Benedict al XVI-lea va fi transmis exclusiv noului papă.

În cadrul conferinţei de presă, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi a confirmat demisia cardinalului Keith O'Brien, şeful Bisericii catolice a Scoţiei, care este suspectat de comportament indecent şi care trebuia să participe la conclavul însărcinat cu alegerea noului papă.

Demisia a fost acceptată de Suveranul Pontif la data de 18 februarie.


Etichete Papa Benedict al XVI-leadecretConclavul cardinalilorRomascaun apostolicceremoniiPaşte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live