Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Leu

22 Septembrie 2018
Vizualizari: 471
Comentează add

Vârsta standard de pensionare ar putea fi redusă cu şase ani pentru femeile care au cel puţin trei copii - prevede noul proiect al legii pensiilor.

Noul proiect al legii pensiilor

adriana-leu

Mai multe categorii de pensionari ar urma să obţină venituri majorate, potrivit noului proiect al legii pensiilor.

Ce modificări prevede documentul ne spune redactorul RRA Adriana Leu.

Reporter: Vârsta standard de pensionare ar putea fi redusă cu şase ani pentru femeile care au cel puţin trei copii - prevede noul proiect al legii pensiilor.

Beneficiul va fi acordat cu condiţia realizării unui stagiu minim de cotizare de 15 ani şi dacă cei trei copii au fost crescuţi de mamă până la 16 ani.

De asemenea, vor primi câte un an bonus, reducere din vârsta standard, pentru fiecare copil în plus începând cu al patrulea.

Noua lege prevede şi introducerea unor noi perioade asimilate stagiului de cotizare, respectiv masterat şi doctorat.

Se mai schimbă şi formula de calcul al pensiei, a explicat, la RRA, directorul general al Casei de Pensii, Vasilica Robu.


Vasilica Robu: Calculul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă. Valoarea punctului de referinţă vine ca un raport dintre valoarea punctului de pensie, care ar fi, de exemplu, la anul 2021 de 1.875, în raport cu 25; acest 25 reprezintă nivelul mediu al stagiilor complete de cotizare.


Reporter: Schimbarea formulei de calcul aduce majorarea pensiilor pentru unele categorii de persoane - a explicat Doina Pîrcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii.
Doina Pîrcălabu: Este vorba de bărbaţii pensionaţi după decembrie 2014, la care calculul a avut în vedere un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, şi aceştia vor avea o majorare care înseamnă aproape 40%. De asemenea, femeile cărora li s-a luat în calcul un stagiu mai mare de 25 de ani.


Reporter: Proiectul de lege privind sistemul public de pensii poate fi studiat pe siteul Ministerului Muncii, la secţiunea Transparenţă decizională.


Etichete Noul proiect al legii pensiilorguvernpensionari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live