Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

8 Martie 2013
Vizualizari: 1123
Comentează add

În vârstă de 68 de ani, Milos Zeman a câştigat, la 26 ianuarie, primele alegeri prezidenţiale din Republica Cehă organizate prin vot universal direct, cu 54,8% din sufragii.

Noul preşedinte ceh a depus jurământul

cristina-ghioca

Noul preşedinte ceh Milos Zeman. Foto: Reuters.

Preşedintele ceh Milos Zeman a depus vineri jurământul ca şef al statului, succedându-i lui Vaclav Klaus, al cărui mandat de cinci ani, a expirat la miezul nopţii, transmite AFP.

Ceremonia de învestitură a avut loc la Castelul din Praga, Hrad, fost reşedinţă regală devenită sediul oficial al preşedinţiei după crearea Cehoslovaciei, în 1918.

Veteran al stângii cehe şi premier în perioada 1998-2002, la 26 ianuarie, Milos Zeman a câştigat primele alegeri prezidenţiale organizate prin vot direct, cu 54,8% din sufragii.

În primul său discurs de la preluarea funcţiei, el a spus că una dintre priorităţile sale este "stabilizarea scenei politice cehe".

"Propun ca preşedinţia mea să fie un spaţiu neutru de dezbatere pentru toate partidele parlamentare şi alte organisme. Îmi propun să fiu un mediator, dar în niciun caz un judecător", a declarat Milos Zeman.

Proeuropean ca orientare, spre deosebire de predecesorul său cu reputaţie de eurosceptic, noul preşedinte a atras atenţia asupra fenomenelor negative care afectează societatea, cum sunt ascensiunea extremei drepte şi corupţia.

Totodată, el a criticat " o parte din media", pentru că, în opinia sa, "manipulează opinia publică".

De formaţie economist, cunoscut pentru retorica sa cu accente populiste, Milos Zeman a reuşit să câştige preşedinţia ţării mai ales cu sprijinul electoratului de stânga şi al provinciei, notează AFP.


Etichete Cehiaalegeri prezidenţialeMilos ZemanVaclav Klausvotsufragiiscenă politică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live