Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Marţi, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

1 Iunie 2014
Vizualizari: 1323
Comentează add

Noile norme pun accentul pe prevenţie, iar autorităţile spun că pacienţii vor beneficia de servicii medicale mai bune din partea medicilor de familie şi de specialitate.

Noul pachet de servicii medicale intră în vigoare

adriana-turea

 Foto: Arhivă.

Noile norme pun accentul pe prevenţie, iar autorităţile spun că pacienţii vor beneficia de servicii medicale mai bune din partea medicilor de familie şi a celor din ambulatoriul de specialitate.

Noutăţile pachetului de bază sunt serviciile medicale de prevenţie, decontarea terapiilor folosite în tratarea copiilor care suferă de autism, anumite tratamente dentare şi îndrumarea, cu prioritate, a pacienţilor, spre medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate, dar şi decontarea a două serii a câte 10 şedinţe de acupunctură, pe an.

De asemenea, se va evalua riscul privind sănătatea mintală şi sănătatea reproducerii.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, medicul Sandra Alexiu, atrage atenţia că, şi în continuare, pacienţii vor trebui să se programeze.

"Nu trebuie să vină toţi, de la întâi iunie, la medici. Pacientul poate veni numai cu programare. Excepţie fac, evident, chestiunile legate de urgenţă", spune Sandra Alexiu.

Medicii de familie vor putea monitoriza o parte din bolile cronice: hipertensiunea arterială, diabet zaharat de tip 2, boala cronică de rinichi, bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic.

De asemenea, în pachetul minimal şi în cel de bază, în cazul supravegherii gravidei, s-a introdus şi testarea pentru hepatita B şi C, în plus faţă de testarea HIV.

Potrivit pachetului de servicii medicale de bază, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, ci în policlinici.


Etichete medicspitalsănătateserviciipachet de servicii medicaleprevenţieboli cronicemedici de familieambulatoriu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live