Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Eugen Coroianu

19 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1314
Comentează add

Fondatorul Forumului de la Davos, Klaus Schwab, a apreciat că lumea se găseşte în prezent într-o situaţie critică.

Noul context global, tema reuniunii de la Davos

eugen-coroianu

Foto: Arhivă Reuters.

Peste 300 de lideri politici din întreaga lume sunt aşteptaţi al Forumul Economic Mondial, care se va desfăşura de miercuri până sâmbătă la Davos, în Elveţia.

Între aceştia, cancelarul german Angela Merkel, secretarul american John Kerry, preşedintele francez François Hollande şi premierul chinez, Li Keqiang.

Alături de liderii politici se vor regăsi şi nume importante din domeniul business-ului şi finanţelor internaţionale. Tema de anul acesta este noul context global.

Într-o scurtă declaraţie de presă, fondatorul Forumului, Klaus Schwab, a apreciat că lumea se găseşte în prezent într-o situaţie critică.

"2015 este, în opinia mea, un an de răscruce, având două posibile direcţii: o lume a dezintegrării, a urii, a fundamentalismului sau, pe de altă parte, o lume a solidarităţii şi cooperării. Am văzut ambele aceste lumi săptămâna trecută la Paris. Prima a fost reprezentată de atacurile teroriste, a doua de demonstraţiile de solidaritate de duminica trecută. Vor fi câteva evenimente anul acesta care vor determina în ce direcţie vom merge. Este, deci, un an crucial pentru omenire", a spus Klaus Schwab.

"Conflictele interstatale vor redeveni principalul risc în lume"

În raportul anual al Forumului, publicat joi la Londra, se estimează că în deceniul următor conflictele interstatale, motivate în special de controlul asupra resurselor economice sau de acţiunile teroriste, vor redeveni principalul risc în lume, înaintea fenomenelor meteo extreme provocate de schimbările climatice sau a disoluţiei autorităţii statale.

Printre alte riscuri semnificative enunţate în document se numără instabilitatea socială generată de şomajul ridicat ori de precaritatea locurilor de muncă, diminuarea disponbilităţii resurselor de apă, posibile epidemii de boli infecţioase şi proliferarea armelor de distrugere în masă.

Experţii evidenţiază accentuarea naţionalismului în Rusia, după cum arată şi criza din Ucraina, în India, dar şi în Europa, unde criza economică şi nemulţumirea faţă de partidele tradiţionale au favorizat extrema dreaptă şi formaţiunile eurosceptice.

Ca atare, în acest context, rolul Forumului de la Davos este să faciliteze găsirea de noi soluţii pentru a restabili încrederea şi stabilitatea economică, în calitate de platformă de cooperare între reprezentanţii politici şi societatea civilă, spun organizatorii.


Etichete DavosliderireuniuneAngela MerkelJohn KerryFrancois HollandeKlaus SchwabsomajParisLi Keqiang

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live