Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noua strategie pentru sectorul forestier, adoptată de CE

Dacă resursele forestiere sunt administrate inteligent, după o strategie clară care să asigure şi protecţia pădurilor, ele pot deveni un pilon - cheie pentru zonele rurale.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 21 Septembrie 2013, 11:55

Comisia Europeana a prezentat o nouă strategie pentru sectorul forestier, adaptată, spun responsabilii de la Bruxelles, provocărilor actuale în domeniu.

Zonele forestiere reprezinta 40% din suprafaţa Uniunii şi, implicit, o resursă social-economică importantă, mai ales în zonele rurale.

În Strategia prezentată vineri se insistă asupra faptului că padurile, pe langa beneficiile ecologice pe care le aduc, prin protejarea ecosistemelor, pot contribui şi la dezvoltarea economică, deoarece pot genera locuri de muncă şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

Dacă resursele forestiere sunt administrate inteligent, după o strategie clară care să asigure şi protecţia pădurilor, ele pot deveni un pilon - cheie pentru zonele rurale.

Audio: Noua strategie o înlocuieşte pe cea adoptată în 1998.

Managementul sustenabil este de altfel în centrul strategiei pe care o prezentăm, a spus comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Potrivit comisarului Cioloş, noua strategie propune o abordare nouă, mai directă şi mai pragmatică.

Totodată, se evidenţiază faptul că nu numai zonele rurale beneficiază de pe urma pădurilor, ci şi mediul înconjurător, industriile conexe, bioenergia.

Protejarea şi managementul responsabil al zonelor forestiere contribuie la combaterea efectelor înclăzirii globale, notează Comisia Europeană.

Experţii atrag însă atenţia că autorităţile naţionale trebuie să transpună integral în legislaţiile lor normele comunitare.

Nu în ultimul rând, strategia prezentată vineri propune un sistem unitar care să faciliteaze schimbul de informaţii în domeniu, între statele membre ale Uniunii Europene.

Noua strategie o înlocuieşte pe cea adoptată în 1998.

În ultimii ani, Bruxelles-ul a constatat o presiune tot mai mare exercitată asupra resurselor forestiere.

În ultimii 15 ani, Comisia a observat că schimbările sociale şi politice au afectat pădurile.

Răspunsul Comisiei vine la capătul a doi ani de cooperare cu toate părţile implicate, de la statele membre la alţi factori de decizie şi experţi.

Un raport independent publicat de Comisia în vara acestui an arată că, dintre regiunile industrializate, Europa este pe primul loc în determinarea defrişărilor la nivel global.

O strategie fermă a fost intes cerută inclusive de organizaţiile neguvernamentale ecologiste mari, printre care şi Greenpeace.