Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

28 Mai 2010
Vizualizari: 4256
Comentează add

Preşedintele Barack Obama a prezentat noua Strategie Naţională de Securitate a SUA, care are ca priorităţi creşterea economică şi punerea în ordine a sistemului fiscal.

Noua Strategia Naţională de Securitate a SUA

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Preşedintele american Barack Obama.

Creşterea economică şi punerea în ordine a sistemului fiscal al SUA sunt priorităţile naţionale de securitate ale preşedintelui Barack Obama.  

Strategia pe care fiecare preşedinte este obligat să o prezinte este, de obicei, o reafirmare a filozofiei deja existente dar este considerată importantă pentru că influenţează bugetele şi legislaţia dar şi pentru că este foarte urmărită pe scena internaţională.   

Preşedintele Barack Obama, care a preluat mandatul în cursul celei mai grave crize financiare din anii 1930 încoace, afirmă în Strategia Naţională de Securitate a Administraţiei sale o poziţie mai clară decât oricare alt preşedinte în ce priveşte relaţia dintre sănătatea economiei americane şi statura internaţională a SUA.   

"Aceasta este o strategie naţională de securitate cuprinzătoare, care integrează puterea noastră internă, angajamentul pentru securitatea naţională, apărarea naţională şi politica noastră externă.  

 
"În centrul eforturilor noastre va fi angajamentul de a reînnoi economia care serveşte ca sursă a puterii americane", se arată în documentul oficial care prezintă obiectivele de securitate naţională ale preşedintelui Barack Obama.  
 
"Trebuie să reînnoim bazele puterii Americii, afirmând că o creştere economică sustenabilă va pune ţara pe calea fiscalităţii sustenabile" se arată în document, care cere reducerea dependenţei de petrolul străin.  
 
Documentul face oficială intenţia preşedintelui Barack Obama de a insista mai curând asupra diplomaţiei multilaterale decât asupra forţei militare. 
 
Noua strategie de securitate naţională reafirmă obiectivul de a înfrânge organizaţia Al Qaeda, dar insistă că, în acest proces, SUA trebuie să respecte şi să promoveze drepturile omului şi respinge tortura ca instrument al securităţii naţionale a SUA.  
 
Pe de altă parte, documentul insistă că America nu poate acţiona singură în lume şi trimite astfel un mesaj clar puterilor emergente că trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate.  
 
Într-o conferinţă de presă în care a explicat noua strategie, generalul  James Jones, consilierul pentru securitate naţională al  preşedintelui, a  arătat că angajamentul cooperării cu Romania, bilaterale şi în cadrul NATO, "este unul din punctele luminoase" ale angajamentelor  bilaterale şi multilaterale ale SUA. 
 
"Partea americană aşteaptă cu nerăbdare vizita la Washington a ministrului român de externe", a mai arătat James Jones.

Etichete Barack ObamaSUANATOstrategia naţională de securitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live