Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Stoian

4 Iunie 2013
Vizualizari: 1846
Comentează add

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea intra în vigoare de la 1 august, a anunţat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Noua listă de medicamente compensate, "de la 1 august"

nicoleta-stoian

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea intra în vigoare de la 1 august, a anunţat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

El a precizat că, în câteva zile, vor fi publicate, în Monitorul Oficial, criteriile pe care comisiile de specialitate le vor avea în vedere când vor analiza propuneriile producătorilor de medicamente pentru această listă.

Eugen Nicolaescu a explicat cu ce fonduri va fi susţinută noua listă de medicamente compensate şi gratuite.

"În primul an, totdeauna, aşa cum există legea în vigoare, toată diferenţa de creştere se suportă de producători, prin taxa de clawback, urmând ca în anii următori noi să încercăm să facem o serie de calcule şi să începem să facem o serie de ajustări şi de normare. Ce vreau să spun, de fapt? Intră un medicament nou, dar mai sunt vreo două, trei medicamente vechi pe piaţă.

"Trebuie să vedem care mai continuă să fie prescrise şi care nu. Şi, în funcţie de diferenţe şi de consumurile estimate, vom şti şi influenţa pe buget. Deocamdată, noi nu putem să spunem că o să fie nevoie de un leu sau de o sută până nu ştim câte molecule intră pe listă, şi după aceea să vedem ce indicaţii terapeutice au, cum vor fi prescrise şi de abia la final, când toate aceste lucruri se vor fi terminat, putem să spunem 'avem nevoie de un buget de atât sau de atât'" a mai spus Eugen Nicolaescu. 

Vicepreşedintele PDL Cristina Dobre cere demisia ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi spune că sistemul sanitar nu are nevoie de un ministru care ridică din umeri, ci de un om al soluţiilor.

Cristina Dobre aminteşte şi de majoritatea pe care USL o are în parlament şi de care ministrul ar putea profita pentru a trece legi extrem de necesare pentru sănătate. 

"Ministrul sănătăţii ne spune că are nevoie de patru miliarde de euro pentru a utila spitalele de stat la standarde cât de cât civilizate. Şi acum citez din ceea ce spune ministrul sănătăţii: "unde îi vom găsi, nu ştiu". Aceşti bani există în sistem şi i-aţi putea recupera introducând în sistem mecansimele antifraudă, care reprezintă de fapt cardul de sănătate şi reţeta electronică. În afară de mecanismele antifraudă, ar fi trebuit până în acest moment să definiţi pachetul de bază de servicii medicale. Un alt mecanism este aplicarea unor standarde de calitate şi standarde de cost în actul medical", a mai spus Cristina Dobre.


Etichete medicamente compensategratuiteministrul sănătăţiiEugen NicolăescuMonitorul Oficialaugust

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live