Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nouă legislaţie de protecţie a ecosistemelor marine de mare adâncime

Uniunea Europeană are din vara aceasta o nouă legislaţie de protecţie a ecosistemelor marine de mare adâncime, puternic afectate de pescuitul intensiv.

Nouă legislaţie de protecţie a ecosistemelor marine de mare adâncime

Articol de Laurenţiu Văduva, 03 August 2016, 09:45

Uniunea Europeană are din vara aceasta o nouă legislaţie de protecţie a ecosistemelor marine de mare adâncime, puternic afectate de pescuitul intensiv.

Speciile marine de apă adâncă sunt pescuite în special din Oceanul Atlantic, la adâncimi de până la 1500 de metri.

Aici există ecosisteme foarte fragile care, odată distruse, au şanse foarte mici de refacere.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Împuţinarea îngrijorătoare a bancurilor de peşti de mare adâncime - care afectează deja industria pescuitului - şi lipsa unor date ştiinţifice clare despre aceste specii au făcut tot mai necesar un nou cadru de reglementare european.

Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Karmenu Vella, a declarat: "Cred că am realizat un compromis echilibrat, care ne va proteja mediul marin şi speciile de mare adâncime şi va pune în final capăt incertitudinilor pescarilor europeni care îşi doresc afaceri sustenabile şi de succes".

Noua legislaţie constituie rezultatul unui acord între Comisia Europeană, Parlament şi Consiliul European şi aduce la zi regulamentele europene mai vechi, care datau din anul 2003. Au fost avute în vedere obiectivele de sustenabilitate prevăzute de noua Politică de Pescuit Comună a Uniunii Europene.

Măsurile introduse urmăresc protejarea mai eficientă şi controlată a speciilor de peşte de apă adâncă, a coralilor şi a altor specii marine aflate pe cale de dispariţie precum bureţii de mare.

A fost interzis pescuitul la adâncimi mai mari de 800 de metri, iar în zonele marine sensibile limita este de 400 de metri. De asemenea, de acum încolo pescuitul speciilor de apă adâncă va fi permis numai în zonele în care pescarii respectivi au mai operat şi în trecut, considerându-se că ei cunosc locurile şi protejează ecosistemele. Pentru a proteja ecosistemele marine vulnerabile, pescarii vor trebui să raporteze caţi bureţi de mare sau corali au capturat şi să se mute în alte zone de pescuit dacă o anumită cantitate a fost atinsă.

Nu în ultimul rând, au fost introduse controale speciale în porturi, iar contravenienţii riscă să-şi piardă autorizaţiile.

Parlamentul şi Consiliul European au respins o propunere din 2012 a Comisiei, care prevedea interdicţia graduală, pe o perioadă de doi ani, a tuturor echipamentelor de pescuit care vin în contact cu fundul mărilor şi oceanelor. Potrivit comunicatului comun al celor trei instituţii, noua legislaţie oferă măsuri alternative de protecţie.