Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Costin Grigore

4 Ianuarie 2016
Vizualizari: 542
Comentează add

Autorităţile europene vor să impună standarde de securitate mai stricte, ceea ce ar putea duce la arestarea mai multor infractori cibernetici.

Nouă directivă privind securitatea cibernetică Nouă directivă privind securitatea cibernetică - Conține audio

costin-grigore

Comisia Europeană încearcă să afle cum poate fi folosit mai bine parteneriatul public - privat pentru dezvoltarea sectorului securităţi informatice.

În acest scop a iniţiat o consultare publică înaintea adoptării, în primăvară, a unei noi directive privind securitatea cibernetică. 
 
Este răspunsul Uniunii Europene la ameninţările în creştere mai ales la adresa companiilor şi a instituţiilor publice,  zone unde instrumentele de atac cibernetic devin tot mai diverse.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

Expertii în securitate au constatat că, în 2015 în firme,  un calculator  din trei a fost expus cel putin o data unui atac online, de trei ori mai frecvent decat în cazul utilizatorilor individuali. Iar aproape 60 la sută dintre computerele din companii au fost vizate de cel putin o tentativă de infectare cu viruşi, cu trei puncte procentuale mai mult decat in 2014.

O altă ţintă pentru infractorii cibernetici au fost terminalele PoS folosite de comercianţi.

Anul acesta companiile vor continua să-şi digitalizeze procesele de producţie, utilizatorii privaţi vor conecta mai multe dispozitive,  dintre care multe pot fi controlate prin intermediul Internetului sau prin aplicatii.

Aşa că cea mai mare provocare în 2016 este dată de interconectivitatea în creştere, iar infractorii cibernetici sunt conştienţi de aceste evoliii.

În acest context autorităţile europene vor să impună standarde de securitate mai stricte, ceea ce ar putea duce la arestarea mai multor infractori cibernetici. 
 
Şi pentru a găsi cele mai bune soluţii legislative şi programe de dezvoltare pentru zona securităţii informatice, Comisia Europeană vrea să afle si de la utilizatori toate informaţiile despre riscurile la care au fost expuşi.

Este doar unul dintre scopurile urmărite de consultarea publică ce se va încheia la jumătatea lunii martie.

Comisia mai urmăreşte să obţină opinii avizate privind priorităţile de cercetare şi inovare în acest domeniu şi în ce fel ar putea susţine industria de profil.

Chestionarul este postat pe site-ul executivului comunitar ec.europa.eu la secţiunea consultări.

Comisia Europeană consideră că parteneriatul public privat, ce va reuni atât resursele companiilor cât şi pe cele ale statului, va duce la cea mai bună untilizare a fondurilor disponibile. 

Un astfel de parteneriat ar include o gamă largă de actori, de la mici companii inovatoare de software, operatori de infrastructura de reţea, producători de componente şi echipamente, institute de cercetare, până la agenţiile naţionale de securitate cibernetică.


Etichete comisia europeanauniunea europeanaeuranet plusbruxellessecuritate informaticasecuritate ciberneticaterminale pos

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live