Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nouă directivă europeană în domeniul siguranţei nucleare

Documentul prevede introducerea unui sistem european de evaluări ale centralelor nucleare odată la 6 ani şi creşterea transparenţei măsurilor legate de siguranţa nucleară.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 14 Iunie 2013, 11:03

Comisia Europeană a adoptat joi o propunere de directivă în domeniul siguranţei nucleare care stabileşte în întreaga Uniune obiective menite să reducă la maxim riscurile pentru oameni şi mediul inconjurător.

Documentul adoptat joi de Comisia Europeană îşi propune să diminueze semnificativ riscurile prin introducerea unui sistem european de evaluări ale centralelor nucleare odată la şase ani, creşterea transparenţei măsurilor legate de siguranţa nucleară şi consolidarea autorităţilor naţionale de reglementare.

"Este de competenţa guvernelor şi a parlamentelor statelor membre să decidă dacă doresc să producă energie nucleară sau nu. La momentul actual există 132 de reactoare nucleare în funcţiune în Europa.

"Sarcina noastră în cadrul Comisiei este de a garanta că siguranţa reprezintă cea mai mare prioritate în fiecare dintre acestea" - a declarat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, în cazul unei conferinţe de presă susţinută la Bruxelles.

Audio:Directivă privind securitatea nucleară.

Noua directivă prevede un obiectiv de siguranţă, repectiv, ca statele membre să se asigure că în cazul unui accident emisiile radioactive în mediu sunt practic inexistente.

În acest scop, se vor efectua teste de siguranţă la centralele nucleare din Uniunea Europeană la fiecare şase ani, iar statele membre vor aproba de comun acord şi vor aplica recomandările în urma evaluărilor efectuate de echipe multinaţionale.

Mai mult decât atât, fiecare centrală nucleară va face obiectul unei evaluări periodice naţionale a siguranţei, cel puţin o dată la 10 ani şi al unei evaluări specifice în cazul unei posibile prelungiri a duratei sale de viaţă, iar centralele noi trebuie concepute astfel încât să garanteze că in cazul în care zona activă a reactorului este avariată acest lucru nu va avea consecinţe în afara centralei.

Totodată, fiecare centrală nucleară trebuie să aibă un centru de asistenţa pentru situaţii de criză care este protejat împotriva radioactivităţii şi a cutremurelor sau inundaţiilor şi să pună în aplicare orientări stricte privind gestionarea accidentelor.

Comisia Europeană dă asigurări că documentul are drept fundament lecţiile învăţate în urma accidentului de la Fukushima din martie 2011, şi testele de rezistenţă, dar ţine cont şi de punctele de vedere ale experţilor, ale autorităţilor naţionale de reglementare, industriei şi societăţii civile.