Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 12 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria

6 Mai 2013
Vizualizari: 1068
Comentează add

La Congresul Mondial al Evreilor de la Budapesta, premierul Viktor Orban a spus că guvernul a considerat drept o obligaţie morală să declare toleranţă zero faţă de antisemitism.

Noua Constituţie ungară "asigură protecţie" evreilor

emil-groza-corespondent-rra-in-ungaria

Viktor Orban la Congresul evreilor. Foto: Reuters.

Cea de a 14-a adunare generală a Congresului Mondial al Evreilor a început duminică seară, la Budapesta, cu un dineu, la care a participat şi premierul ungar Viktor Orban.

În discursul său rostit în faţa celor aproximativ 500 de participanţi la acest eveniment, Viktor Orban a arătat că guvernul de la Budapesta a considerat drept o obligaţie morală să declare toleranţă zero faţă de antisemitism şi a precizat că noua Constituţie ungară asigură protecţie reală, securitate şi respectarea demnităţii comunităţii evreieşti din Ungaria şi tuturor minorităţilor.

La rândul său, preşedintele Congresului Mondial al Evreilor, Ronald Lauder, a declarat că evreii din Ungaria aşteaptă de la premierul ungar să facă demersuri hotărâte şi să arate în mod clar pentru întreaga populaţie a ţării că nu acceptă intoleranţa.

Partidul de extremă dreapta Jobbik "îngrijorează cel mai mult"

Acesta a afirmat că partidul de extremă dreapta Jobbik este cel care îngrijorează cel mai mult şi a adăugat că prin atitudinea sa, formaţiunea respectivă afectează imaginea Ungariei pe plan internaţional.

"Noi suntem îngrijoraţi, în special, în legătură cu un anumit partid. Mă refer la Jobbik, partidul care a câştigat aproape 17 la sută din voturi la alegerile din 2010 şi care prin antisemitism, ostilitatea faţă de romi şi prin exprimările paranoide despre lumea din exterior, trage bunul renume al Ungariei în noroi", a spus Ronald Lauder.

De altfel, creşterea alarmantă a mişcărilor extremiste de dreapta din Europa şi din alte zone ale lumii este una dintre principalele teme aflate pe agenda adunării generale a Congresului Mondial al Evreilor de la Budapesta, care se va încheia marţi.

Luni, participanţii vor discuta şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, la reuniunea de la Budapesta fiind invitat şi ministrul german de externe, Guido Westerwelle.


Etichete UngariaevreiantisemitimstoleranţăConstituţieViktor Orban

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live