Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou tip de etichetare pentru produsele din carne şi lapte

Euro-deputaţii susţin o nouă etichetare obligatorie, în ţările de origine, pentru produsele din carne şi lapte.

Nou tip de etichetare pentru produsele din carne şi lapte

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Martie 2016, 10:41

Euro-deputaţii susţin o nouă etichetare obligatorie, în ţările de origine, pentru produsele din carne şi lapte.

Parlamentarii europeni din Comisia pentru securitate alimentară au adoptat o rezoluţie, prin care reafirmă necesitatea menţionării obligatorii pe etichetele oricărui tip de carne sau produs din carne, precum şi pe ale lactatelor, a locului din care provine.

Amintim că, în urmă cu exact un an, respectiv la 1 aprilie 2015, au intrat în vigoare noile reguli de etichetare pentru carnea proaspătă, refrigerată sau congelată provenită de la porcine, ovine, caprine şi păsări de curte, vândută sub formă preambalată consumatorilor finali şi restaurantelor sau cantinelor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Noile etichete conţin informaţii despre ţara sau ţările în care animalele s-au născut, au fost crescute, sacrificate şi procesate.

Acum euro-deputaţii susţin că aceste reguli de etichetare trebuie aplicate şi pentru celelalte tipuri de carne ce există pe piaţa europeană, chiar dacă în cantităţi cu mult mai mici decât cele deja enunţate, precum şi pentru produsele de carmangerie. Iar în cazul laptelui, etichetarea detaliată trebuie să apară şi pe produsele în care laptele a fost utilizat ca ingredient.

În comunicatul publicat pe site-ul Parlamentului European, deputaţii din Comisia pentru siguranţa alimentară amintesc rezultatele sondajului realizat în 2013 de instituţiile europene, potrivit căruia 84 la sută din cetăţeni considerau necesară indicarea ţării de origine a laptelui, iar 88 la sută apreciau la fel de utilă etichetarea similară a cărnii.

Mai mult, peste 90 la sută dintre europeni găseau drept foarte importantă prezenţa unor informaţii detaliate pe etichetele produselor în compoziţia cărora intră carnea şi laptele.

De altfel, Parlamentul European a avut numeroase iniţiative în legătură cu îmbunătăţirea etichetării produselor alimentare, tocmai pentru asigurarea încrederii consumatorilor, precum şi pentru transparentizarea lanţului de desfacere a produselor alimentare, la nivel european.

În continuare, Comisia trebuie să pună în practică aceste propuneri, cu menţionarea costurilor noului sistem de etichetare obligatorie, asigurându-se că există disponibilitate din partea consumatorilor să suporte aceste costuri suplimentare.