Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou program european pentru combaterea schimbărilor climatice

Comisia Europeană a lansat miercuri prima cerere de propuneri în cadrul unui nou program de finanțare care vizează proiectele destinate combaterii schimbărilor climatice.

Nou program european pentru combaterea schimbărilor climatice
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 19 Iunie 2014, 08:50

Comisia pune la dispoziţie anul acesta, prin subprogramul LIFE, în jur de 44 de milioane de euro – fonduri destinate proiectelor de combatere a efectelor negative provocate de schimbările climatice.

Sunt aşteptate propuneri inovatoare, care să răspundă provocărilor actuale legate de schimbările climatice în întreaga Europă, precizează executivul comunitar într-un comunicat.

Comisarul pentru politici climatice, Connie Hedegaard, aminteşte că Uniunea are obiective clare în domeniu, pe termen mediu şi lung şi sugerează totodată că banii pot fi direcţionaţi inclusiv către proiecte demonstrative , pe baza cărora pot fi elaborate apoi politici în domeniu.

Audio: Nou program european pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cei interesaţi sunt îndemnaţi să demareze acţiunile de pregătire cât mai rapid posibil şi chiar să formeze parteneriate.

Comisia notează că proiectele transfrontaliere sunt încurajate în mod special, deoarece prin astfel de cooperare se pot atinge mai uşor obiectivele climatice pe care şi le-a fixat Uniunea.

Alocările bugetare sunt tot mai mari, deoarece forurile europene îşi propun să reducă pe cât posibil efectele negative (inclusiv în plan economic şi social) pe care le provoacă schimbările climatice.

Analizele recente făcute de experţii Comisiei Europene arată că fără o intervenţie promptă şi rapidă, Uniunea va pierde, anual, peste 100 de milioane de euro.

Programul de finanţare LIFE a fost iniţiat de Uniunea Europeană în anul 1992 şi a sprijinit, de atunci, peste 4 mii de proiecte.

Programul LIFE pentru mediu și politici climatice 2014-2020 acoperă două perioade de programare: 2014-2017 și 2018-2020.

Pentru prima perioadă, s-a alocat un buget în valoare de aproape 450 de milioane de euro politicilor climatice.

Termenul pentru depunerea propunerilor de proiecte este 16 octombrie 2014.

Următoarea cerere de propuneri, care va fi lansată în această toamnă, va viza acordarea de granturi de funcționare organizațiilor non-profit active la nivel european în domeniul mediului și al politicilor climatice.