Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou parteneriat mondial pentru eradicarea sărăciei

Comisia Europeană își definește poziția privind parteneriatul mondial vizând agenda de dezvoltare pentru perioada de după 2015.

Nou parteneriat mondial pentru eradicarea sărăciei
Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 07 Februarie 2015, 12:30

Lumea are nevoie de un nou parteneriat mondial pentru eradicarea sărăciei.

Comisia Europeană şi-a definit opiniile privind eforturile mondiale de care va fi nevoie pentru atingerea acestui scop și pentru impulsionarea unei dezvoltări durabile.

Prin adoptarea agendei de dezvoltare pentru perioada de după 2015, comunitatea internațională va răspunde provocărilor cu care se confruntă lumea de astăzi: eradicarea sărăciei, realizarea unei dezvoltări durabile și favorabile incluziunii pentru generațiile prezente și viitoare și asigurarea promovării și a protecției tuturor drepturilor și valorilor fundamentale ale omului ca bază a unor societăți pașnice și prospere.

Comunicarea intitulată „Parteneriat mondial pentru eradicarea sărăciei și dezvoltare durabilă în perioada ulterioară anului 2015” conţine propuneri privind modul în care comunitatea internațională ar trebui să își organizeze acțiunile pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și se indică totodată modalităţile în care Uniunea Europeană și statele membre ar putea contribui la eforturile internaționale.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Documentul prevede că această agendă ar trebui să fie universală și să se aplice tuturor, pe baza unui parteneriat între toate țările, precum și cu societatea civilă și sectorul privat. Va fi esențial să se dea dovadă de un angajament politic la cel mai înalt nivel, iar țările aflate în toate stadiile de dezvoltare trebuie să se implice și să își asume răspunderea pentru punerea în aplicare a agendei pentru perioada de după 2015.

Parteneriatul ar trebui să se bazeze pe valorile universale, precum drepturile omului, buna guvernanță, statul de drept, sprijinul acordat instituțiilor democratice, incluziune, nediscriminare și egalitate de gen. În comunicare se prezintă elementele-cheie care trebuie să facă parte din parteneriatul mondial, inclusiv un cadru politic propice pentru mediu, dezvoltarea capacităților, mobilizarea și utilizarea eficientă a finanțelor publice naționale și internaționale, valorificarea la maximum a schimburilor comerciale și a tehnologiei, fructificarea efectelor pozitive ale migrației, precum și utilizarea eficace a sectorului privat și a resurselor naturale.

În comunicare se vor prezenta pozițiile pe care le va adopta Uniunea în cadrul activității de pregătire a celei de-a treia conferințe privind finanțarea pentru dezvoltare, care va avea loc la Addis Abeba, în iulie și pentru "Reuniunea la nivel înalt a ONU privind perioada de după 2015, care va avea loc la New York, în septembrie.