Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova

Comisia Europeana a anunţat un nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova şi caută soluţii pentru sprijinirea producătorilor de fructe din această ţară.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 30 Iulie 2014, 11:43

Noul pachet anual de sprijin are o valoare de peste 100 de milioane de euro.

Scopul este de a ajuta instituţiile publice, dar şi pe cetăţeni şi comunitatea de afaceri din Republica Modlova, să profite de beneficiile şi oportunitaţile oferite de Acordul de asociere la Uniunea Europeană.

Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, a declarat că Moldova are sprijinul deplin al Uniunii Europene în acest "proces de asociere, semnificativ şi istoric".

Audio: Nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova.

O parte din finanţare va merge spre agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi pentru continuarea dialogului instituţional dintre autoritaţile de la Chişinau şi cele regionale, între care Găgăuzia. Comisia Euopeană a alocat deja 30 millioane de euro în luna iunie, pentru IMM-uri şi stimularea competitivitaţii.

În acelaşi timp, Comisia Europeană propune dublarea contingentelor de export fără taxe vamale pe piaţa europeană pentru mere, prune şi struguri de masă din Republica Moldova. Măsura va fi valabilă până la sfârşitul anului 2015.

Potrivit comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, preocuparea Comisiei a fost determinată de decizia Federaţiei Ruse de a înceta importul de fructe şi legume din Republica Moldova.

Dacian Cioloş a precizat că aceste măsuri concrete şi foarte rapide luate de Comisia Europeană - cu implicarea directă a comisarilor europeni pentru comerţ, Karel de Gucht, şi pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle, - reprezintă dovada solidarităţii cu producătorii moldoveni afectaţi de deciziile de limitare a comerţului pe una dintre pieţele lor tradiţionale.

Amintim că din 21 iulie, Serviciul fitosanitar rus a interzis importurile de mere, pere, gutui, prune, caise, vişine, cireşe, piersici şi nectarine în stare proaspătă din Republica Moldova, pe motiv că ar fi infestate cu molia orientală.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, susţine că decizia Federaţiei Ruse este una politică, fără argumente de ordin economic sau comercial.