Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou mecanism european privind consilierea ştiinţifică

Un nou mecanism european privind consilierea ştiinţifică și rolul ştiinţei în creşterea competitivităţii au fost temele principale discutate de oficiali ai CE cu oameni de știință.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 14 Mai 2015, 09:00

Rolul ştiinţei în creşterea competitivităţii şi un nou mecanism european privind consilierea ştiinţifică sunt două dintre subiectele discutate miercuri, de înalţi oficiali ai Comisiei Europene cu un grup de oameni de ştiinţă recunoscuţi pe plan mondial.

Întâlnirea de la Bruxelles a constituit o excelentă oportunitate în încercarea de a găsi modalitatea optimă de creare a unui mecanism independent de consiliere ştiinţifică în Comisia Europeană.

În condiţiile în care experienţa internaţională arată că nu există un unic model de consiliere, participanţii au ajuns la concluzia că acest mecanism ar trebui să fie transparent, independent faţă de interesele instituţionale sau politice şi să reunească puncte de vedere specializate din diferite ramuri ale ştiinţei.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În acelaşi timp, instituţia va aduce laolaltă experţi din toate domeniile din Europa, prin promovarea unei realţii strânse cu mediul academic şi cu instituţii de specialitate din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Schimbul de opinii dintre oficialii europeni în frunte cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi grupul de eminenţi oameni de ştiinţă, recunoscuţi şi premiaţi la nivel international, a vizat şi modalităţile prin care Europa poate să rămână un centru de excelenţă pentru ştiinţă şi să promoveze idei inovatoare care să producă efecte pe piaţă.

Totodată, participanţii au evidenţiat necesitatea siguranţei că politicile Uniunii Europene beneficiază de cea mai bună consiliere ştiinţifică.

Preşedintele Juncker a evidenţiat interesul profund al Comisiei faţă de inovare, subliniind că, pentru ca societatea în care trăim să progreseze şi economia să crească, este necesară o ambiţie pe măsură pentru ştiinţă, descoperire şi inovare.

Iar pentru ca astfel de lucruri să devină realitate, o minte sclipitoare, dar singură nu ajunge.

Avem nevoie de surse de finanţare şi de investiţii suplimentare în cercetare şi inovare, iar Planul de Investiţii pentru Europa va juca un rol fundamental în realizarea acestor obiective – a mai spus preşedintele Comisiei Europene, care a reafirmat că investiţiile în cercetare constituie o prioritate pentru Uniune.