Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou Corp medical european pentru situațiile de urgență

Noua structură contribuie la mobilizarea echipelor medicale şi din domeniul sănătăţii publice şi a echipamentelor pentru situaţii de urgenţă în interiorul şi în afara uniunii.

Nou Corp medical european pentru situațiile de urgență

Articol de Gabriela Tătărău, 16 Februarie 2016, 12:24

Uniunea Europeană a lansat, astăzi, la Bruxelles, un nou Corp medical european pentru a răspunde mai rapid în situaţiile de urgenţă.

Noua structură contribuie la mobilizarea echipelor medicale şi din domeniul sănătăţii publice şi a echipamentelor pentru situaţii de urgenţă în interiorul şi în afara uniunii.

Prin intermediul Corpului medical european, statele membre ale Uniunii Eurpene şi alte ţări europene care participă la sistem pot pune la dispoziţie echipe şi mijloace medicale în scopul unei desfăşurări rapide înainte de apariţia unei situaţii de urgenţă, asigurând astfel un răspuns mai rapid şi mai previzibil.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Corpul medical ar putea include echipe medicale de urgenţă, experţi în materie de sănătate publică şi coordonare medicală, laboratoare mobile în domeniul biosiguranţei, avioane pentru evacuare medicală şi echipe de sprijin logistic.

Comisarul Christos Stylianides a precizat că „obiectivul Corpului medical european este acela de a genera un răspuns mult mai rapid şi mai eficient al Uniunii în cazul apariţiei unor crize sanitare.

El a subliniat că „trebuie să tragem învăţămintele necesare din răspunsul la epidemia de Ebola; când mobilizarea echipelor medicale a reprezentat o dificultate majoră.

În urma acelei situaţii, la sfârşitul anului 2014, Germania şi Franţa au propus instituirea iniţiativei „căştile albe”, care a pus bazele Corpului medical european.

Acesta face parte din Capacitatea europeană de răspuns în situaţii de urgenţă din cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii.

Până în prezent, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Republica Cehă, Spania, Suedia şi Ţările de Jos s-au angajat să contribuie cu echipe şi echipamente la partea voluntară a acestei structuri.

Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene facilitează cooperarea privind răspunsul în caz de dezastre între 33 de state - cele 28 de ţări membre ale uniunii, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Muntenegru, Norvegia şi Serbia.

Turcia este, de asemenea, în curs de aderare la acest mecanism. Atunci când este activat, mecanismul asigură coordonarea asistenţei în interiorul şi în exteriorul Uniunii Europene.

Corpul medical european va constitui, de asemenea, contribuţia Europei la Forţa de acţiune în caz de urgenţă în domeniul sănătăţii la nivel mondial care este în curs de creare sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.