Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nou cod de conduită al Parlamentului european

Parlamentul European are din acest an reguli noi, mai stricte, menite să asigure o mai mare transparenţă în procesul legislative.

Nou cod de conduită al Parlamentului european

Articol de Mihaela Mihai, 07 Ianuarie 2017, 15:16

Parlamentul European are din acest an reguli noi, mai stricte, menite să asigure o mai mare transparenţă în procesul legislative.

Noile măsuri schimbă regulamentul de funcţionare şi codul de conduită al Parlamentului european şi intră în vigoare din prima sesiune plenară din acest an, programată să aibă loc la mijlocul lunii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Din acel moment, începerea oricăror negocieri între deputaţi şi Consiliul european, în vederea încheierii unui acord în primă lectură, va avea nevoie de un mandat din partea plenului Parlamentului şi nu doar din partea comisiilor de specialitate.

Totodată sunt înăsprite sancţiunile pentru membrii parlamentului care folosesc un limbaj defăimătoriu, rasist sau xenofob şi pentru cei care perturbă activitatea legislativului. Penalizările merg de la o simplă mustrare până la suspendare pentru 2 până la 30 de zile a indemnizaţiilor pe care le primesc europarlamentarii. Ei riscă totodată să piardă temporar dreptul de a participa la activităţile legislativului sau de a reprezenta Parlamentul.

Dar, poate, cele mai importante modificări se referă la declaraţiile de avere depuse de europarlamentari. De acum încolo, aceste documente vor cuprinde mai multe informaţii, vor fi actualizate periodic şi verificate amănunţit. Totodată, deputaţii nu vor mai avea voie să desfăşoare activităţi de lobby remunerate. La rândul lor, foştii membri ai Parlamentului european au obligaţia să anunţe legislativul comunitar dacă se implică în astfel de activităţi.

Schimbările de regulament au fost făcute după ce la începutul lunii octombrie Comisia Europeană a propus crearea unui registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor comunitare. Registrul vizează toate cele trei instituții ale Uniunii – Comisia, Parlamentul, dar și Consiliul Uniunii Europene și ar urma să fie obligatoriu pentru toți reprezentanții grupurilor de interese care încearcă să influențeze elaborarea şi punerea în practică a politicilor comunitare.

Instituțiile Uniunii trebuie să colaboreze pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, afirma la acea dată Frans Timmermans, prim vice-președinte al Comisiei europene. El spune oamenii simpli au dreptul să știe cine încearcă să influențeze procesul legislativ și propune ca nici o reuniune cu factorii de decizie să nu aibă loc fără o înscriere prealabilă în registrul de transparență. Publicul va putea vedea astfel cine desfășoară activități de lobby, pe cine reprezintă și sumele cheltuite în acest scop.