Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Normele europene privind siguranța la locul de muncă vor fi modificate

Comisia Europeana a venit cu un nou set de masuri pentru protejarea angajatilor față de agentii chimici cancerigeni.

Normele europene privind siguranța la locul de muncă vor fi modificate

Articol de Costin Grigore, 18 Mai 2016, 08:22

Normele europene privind siguranța la locul de muncă vor fi modificate.

Comisia Europeana a venit cu un nou set de masuri pentru protejarea angajatilor față de agentii chimici cancerigeni.

Cancerul este principala cauză de decese profesionale în UE. Reprezintă 53 la sută din total, faţă de 28 de procente în cazul bolilor cardio-vasculare.

Apariţia acestor cazuri poate fi prevenită prin reducerea sau eliminarea agenţilor chimici la care sunt expuşi angajaţii- 20 de milioane în toate statele membre.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Acum nivelurile maxime pentru aceste substanţe şi măsurile care trebuie luate de angajatori pentru protecţia salariaţior sunt regelementate în mai multe directive europene.

Însă în urma unor dovezi ştiinţifice recente, Comisia a ajuns la concluzia că normele trebuie modificate.

Concret executivul european propune stabilirea unor valori limită mai mici decît pană acum pentru unii agenţi cancerigeni sau introducerea pe lista neagră a unor substanţe nereglementate până acum.

Este şi cazul silicei cristaline respirabile, o pulbere care apare în minerit la escavare sau forare şi mai ales în construcţii la taierea sau zdrobirea unor materiale precum betonul sau cărămida. Silicea, este principala cauză atât pentru boala pulmonară denumită silicoză cât şi pentru cancerul pulmonar profesional.

Vor fi niveluri noi şi pentru pulberile de lemn de esenţă tare la care sunt expuşi milioane de angajaţi din industria lemnului şi a mobilei şi pentru substanţe precum hidrazina sau compuşii de crom.

Introducerea noilor valori limită ar trebui să ducă la reducerea semnificativă a numărului europenilor afectaţi de cancerul professional, spune comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Mariane Thyssen:

“ Vom reduce acest risc limitând expunerea la substanţele cancerigene de la locul de muncă. Acest lucru va îmbunătăţi protecţia angajaţilor, va da angajatorilor mai multă certitudine din punct de vedere legal şi va salva 100.000 de vieţi în următorii 50 de ani.”

Comisia Europeană mai spune că propunerile sale vor aduce avanteje şi angajatorilor pentru că vor evita pierderea de angajaţi şi vor reduce cheltuielile pentru formarea profesională a noi salariaţi.

Vor fi beneficii şi pentru statele member: vor fi diminuate costurile pentru asiatenţă medicală, pentru pensionarea anticipată şi pentru despăgubirile acordate salariaţilor în cazul bolilor profesionale recunoscute.