Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 13 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

15 Martie 2012
Vizualizari: 1390
Comentează add

Procesatorii români de carne spun că relaxarea acestor norme le-ar permite să fabrice mezeluri mai ieftine care să concureze cu cele aduse de afară fără a pune în pericol sănătatea populaţiei.

Normele de preparare a cărnii "ar putea fi relaxate"

sergiu-stet

Foto: Agerpres.

Producătorii autohtoni de mezeluri discută pentru modificarea normelor de preparare a cărnii.

Este vorba de o relaxare a regulilor în domeniu după normele europene care să permită ulterior fabricarea de mezeluri ceva mai ieftine care să concureze cu cele aduse de afară fără a pune însă în pericol sănătatea populaţiei - susţin producătorii autohtoni.

Normele de calitate la preparatele din carne sunt mai stricte în România decât cele din alte ţări europene.

Actualele standarde au fost autoimpuse de Asociaţia Română a Cărnii în urmă cu câtiva ani şi au devenit ulterior normă obligatorie.

Asociaţia Română a Cărnii doreşte ca normele pentru producătorii români să fie relaxate, în sensul de a nu fi mai restrictive decât în alte ţări din care se importă preparate din carne.

"România, ARC şi-a impus nişte standarde aplicabile numai pe teritoriul României, nişte standarde de calitate net superioare faţă de ceea ce se întâmplă în majoritatea ţărilor din Europa. Noi am urmat acele standarde.

"Ideea în clipa în care s-au introdus standarde a fost tocmai ideea de protecţie, să putem spune că noi respectăm nişte standarde şi că produsele noastre sunt calitativ mai bune decât celelalte produse, chiar dacă poartă aceeaşi denumire", afirmă Sorin Minea.

El a mai precizat că scăderea standardelor pentru a lupta cu comunitatea este o greşeală şi că România trebuie să-şi menţină nişte standarde superioare celor din alte ţări.

Discuţiile iniţiate de Asociaţia Română a Cărnii sunt justificate prin faptul că producătorii români susţin că nu pot concura la preţ cu produse din străinătate care au norme mai puţin restrictive.

Preţuri mai mici la carne


Relaxarea normativelor din România ar duce la scăderea preţului preparatelor din carne.

Ieftinirea se realizează prin adaosul de apă şi proteine vegetale sau animale, spune Sorin Minea.

"Produsul se ieftineşte în final prin apă, dar nu aşa cum spune presa. Nu poţi să injectezi apă într-un produs mai mult de 10%. Carnea are 60% apă, deci un produs cu 60% apă este un produs în care nu s-a băgat, nu s-a scos", afirmă Sorin Minea.

El precizează că adaosul maxim de apă poate fi de 10%.

"Ce este sub 60% s-a uscat şi peste 60% are un mic adaos, dar poţi să faci un adaos de maxim 10%, care este normal la şunca de pasăre, umiditatea este crescută, se duce spre 70% şi atunci trebuie să introduc altceva în produs care să ţină apa, deci ar trebui să înveţe romanul săciteasc eticheta pentru că sunt produse care nu sunt toxice, nu sunt dăunătoare sănătăţii, inclusiv proteina de soia, care aţi spus-o dumenavoastră, care ţin apa.

"Ele sunt uscate, ţin apa", a spus Sorin Minea. 

Produse aparent similare, uneori chiar cu aceeaşi denumire sunt vândute la preţuri care pot varia semnificativ datorită compoziţiei, adică a reţetei de fabricaţie.

În linii mari, cu cât este mai ieftin un produs, cu atât conţine un procent mai mic de carne.

Aceasta este înlocuită cu apă si proieine, care pot fi extrase din vegetale, soia de obicei, sau pot avea origine animală, precum carnea dezosată mecanic sau şoriciul.


Etichete carnenormepreparateUEpreţscădere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live