Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Norme privind alimentele şi sănătatea animalelor şi a plantelor

Parlamentul European se reuneşte luni la Strasbourg în sesiune plenară, ultima dinaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Aprilie 2014, 09:56

Agenda bogată a şedinţelor plenare de la Strasbourg din aceste patru zile aduce pe masa de lucru a europarlamentarilor numeroase reglementări în diverse domenii.

Cât priveşte ziua de luni, aproape întreaga după amiază a fost ocupată de tema "Alimentele şi sănătatea animalelor şi a plantelor".

Astfel, Parlamentul European a aprobat propunerea de regulament privind controalele oficiale pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor, materialul de reproducere, produsele de protecţie a plantelor.

Regulamentul vizează domenii care sunt deja cuprinse în anumite acte în prezent în vigoare, dar pentru unele aspecte a fost nevoie de precizări suplimentare.

Audio: Norme privind alimentele şi sănătatea animalelor şi a plantelor.

Normele europene în domeniu afirmă că produsele alimentare sunt sigure dacă animalele de la care provin alimentele sunt sănătoase.

Pentru a se preveni intrarea unui animal bolnav în lanţul alimentar, toate animalele şi toate produsele obţinute de la animale trebuie să întrunească cerinţe stricte de sănătate înainte de a fi comercializate.

Mai mult decât atât, toate animalele importate sau comercilizate în Uniunea Europeană trebuie să fie identificabile, înregistrate, marcate şi acompaniate de un paşaport în funcţie de tipul de animal.

Şi agricultorii au responsabilităţi importante în cultivarea legumelor şi a plantelor care devin materii prime pentru produsele alimentare.

Pentru combaterea afectării culturii agricole cu diverse virusuri ameninţătoare pentru buna creştere a plantelor sau a legumelor sunt folosite pesticide.

Aceste produse pot fi însă periculoase pentru sănătatea consumatorului, dacă nu sunt aplicate în cantitatea şi în condiţiile recomandate de specialiştii în domeniu.

Pentru a se preveni contaminarea recoltelor agricole, agricultorii au obligaţia de a solicita autorităţilor locale competente o aprobare pentru aplicarea acestora.

Pentru a fi sigur că toate aceste reglementări sunt respectate este nevoie de controale stricte, reglementate şi ele, prin regulamentul adoptat luni de Parlamentul European.

În cazul unei suspiciuni privind riscul la adresa sănătăţii publice sau a sănătăţii animalelor sau al unor neconformităţi grave cu legislaţia alimentară, autorităţile competente trebuie să adopte imediat măsurile adecvate pentru a informa publicul larg.