Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Adela Călugăru

23 Mai 2012
Vizualizari: 5721
Comentează add

Comentariu de Adela Călugăru

Nori Nori - Conține audio Nori - Conține video

adela-calugaru

Cum ar fi cerul dacă nu ar exista nici măcar o urmă de nor? Eu cred că ar fi plictisitor. Un cer fără nori este ca o grădină fără flori.

Lăsând la o parte simplitatea versurilor ce le-am compus, vă invit la o călătorie radiofonică printre…nori.

Norii sunt mase de vapori de apă din atmosferă care acoperă, în medie, la un moment dat, aproximativ 50% din suprafața Pământului. Ei fac parte din “circuitul apei", procesul care asigură apa proaspătă existentă vieții pe Pământ.

În general, norii sunt clasificați după aspect și anume, nori cumulus (sub forma de grămezi izolate), stratus (cu aspect de pânză continuă), cirrus (cu aspect de valuri), nimbus (de ploaie).

Cel mai înalt nor este Cumulonimbus. Unul ca el poate atinge o înălțime de 18 km – dublul Everestului și poate conține peste o jumătate de milion de tone de apă! 

Norii sunt grei. Ei pot cu ușurință cântări până la câteva tone, chiar și un nor relativ mic - cumulus humilis, de vreme bună, are o masă echivalentă cu cea a apei conținută în două piscine mari. Norul nu cade datorită faptului că picăturile de apă și cristalele de gheață din care este constituit sunt atât de fine încât chiar și mișcările ascendente îl pot menține în suspensie.

Norii sunt uneori necesari celor care călătoresc pe apă. Marinarii care se pierd pe mări se pot orienta spre uscat după ei. Deasupra insulelor se formează adesea nori încrețiți, cu forme bine definite.

De multe ori, pentru a provoca ploaia artificială, norii sunt bombardați din avioane sau rachete cu cristale de iodura de argint. Astfel, apa din ei cade pe sol sub formă de ploaie sau ninsoare.

Poate că norii bombardați vor căpăta ulterior o formă mai bizara, ce spuneți însă de nori care seamănă întocmai cu un chip uman?

Aceste imagini inedite au fost surprinse de un cameraman amator în Canada și cum era de așteptat, oamenii au început să-și dea cu părerea despre ce anume ar fi putut da naștere unui fenomen special.

În timp ce unii consideră că nu poate fi vorba decât de un fenomen supranatural, alții, mai raționali, spun ca nu este altceva decât o altă minune a naturii.

Și la noi în țară norii fac spectacol. E vorba despre un fenomen meteorologic ce are loc de câteva ori pe an în Bucegi. Iar cei care-l pot vedea de sus, se pot considera norocoși.

Practic, norii umplu o vale așa cum se umple cu apă un pahar. Imaginile sunt impresionante.

Se spune că umbra norilor este la fel de trecătoare ca norii înșiși, deci poate ar trebui să ne acordăm câteva momente să-i privim, să-i studiem și să ne distrăm cu formele lor haioase ca atunci când eram mici.


 


Etichete Nori.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live