Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

24 Februarie 2022
Vizualizari: 1537
Comentează add

”Am decis noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.”

Noile măsuri de protejare a populației și economiei

florin-lepadatu

 Nicolae Ciucă. Foto: Guvernul României

Prim ministrul Nicolae Ciucă a anunțat joi seara noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Nicolae Ciucă: ”Nu cu mult timp în urmă am încheiat reuniunea Comitetului Interministerial pentru Energie. Am decis noile măsuri de protejare a populației și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile, vor garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie. Astfel, la electricitate, pentru clienții casnici, am stabilit următoarele: introducerea unui tarif social de 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 kilowați. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kilowați vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.

Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, micro, mici și mijlocii, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri, precum și alte astfel de instituții va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt, de asemenea, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin ale acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.

Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%.
În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și noncasnici este, pentru electricitate, în valoare de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.


La gaze naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc vor beneficia de un tarif de 0,31 de lei per kW. Impact estimat - 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Pentru consumatorii noncasnici, costul gazului natural va fi de 0,37 de lei per  kW, și aici ne referim la IMM-uri, micro, mici și mijlocii, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri și, de asemenea, instituții similare, excluzând marii consumatori, care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat - 2,5 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei.


Împreună, măsurile pentru un an de zile, atât pentru energia electrică, dar și pentru gazele naturale, vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.”, notează RADOR.
 


Etichete exclusiv onlineNicolae Ciucă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live