Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Şerbănescu

24 Iunie 2015
Vizualizari: 1150
Comentează add

Ministrul de finanţe spune că măsura reducerii TVA-ului la 19% ar putea fi aplicată mai devreme de data de 1 ianuarie anul viitor, dacă fondurile disponibile o vor permite.

Noile Coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală, aprobate de deputaţi

alin-serbanescu

Foto: Arhivă/Ionut Iamandi.

Noile Coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală vor intra în vigoare de anul viitor; au fost aprobate astăzi de Camera Deputaţilor - for decizional. 
 
Noul Cod Fiscal adoptat astăzi în plenul Camerei Deputaţilor prevede printre altele renunţarea la acciza de 7 eurocenţi pe carburant şi eliminarea taxei pentru construcţii speciale, aşa-numita taxă de stâlp. 
 
Principala măsură prevăzută în noul Cod Fiscal rămâne însă reducerea TVA de la 24 la 19%, a precizat în cadrul dezbaterilor ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici. 
 
El a anunţat că impactul măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în noul Cod se ridică la aproximativ 12 miliarde de lei şi creează un deficit mai mare decât cel asumat. 
 
Cu toate acestea, deficitul va rămâne sub limita criteriilor de la Maastricht, de 3%, a dat asigurări ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.  
 
"O să fie un mesaj extrem de important pentru piaţa din România, dar mai ales pentru partenerii noştri externi, care vor înţelege în acest fel faptul că România în ansamblul său este hotărâtă să menţină un astfel de deficit de sub 3%", spune Eugen Teodorovici. 
 
Deputatul PNL Andreea Paul a ţinut să precizeze de la tribună că măsura reducerii TVA la 19% a fost propusă de liberali.
 
Andreea Paul a continuat prin a cere Guvernului să compenseze scăderea veniturilor bugetare din TVA prin măsuri de reducere a evaziunii fiscale.  
 
"Această măsură poate să fie compensată prin creşterea ratei de colectare de la 58% la 73% pe TVA. Azi evaziunea fiscală din TVA se ridică la 12% din PIB", afirmă Andreea Paul.  
 
Noul Cod Fiscal urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. 
 
De la aceeaşi dată se va aplica şi noul Cod de Procedură Fiscală, adoptat tot astăzi în plenul Camerei Deputaţilor.  
 
Ministrul de finanţe, EugenTeodorovici, a precizat că măsura reducerii TVA-ului ar putea fi aplicată mai devreme de data de 1 ianuarie anul viitor, dacă fondurile disponibile o vor permite. 
 

O decizie în acest sens se va lua în funcţie de rectificarea bugetară de luna viitoare .


Etichete Noile Coduri Fiscal şi de Procedură FiscalăCamera Deputaţilorministrul de finanţeEugen TeodoroviciDeputatul PNL Andreea Paul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live